U svetu od koronavirusa preminulo najmanje 7.000 zdravstvenih radnika

U svetu od koronavirusa preminulo najmanje 7.000 zdravstvenih radnika

AP Photo/Dita Alangkara


Najmanje 7.000 zdravstvenih radnika širom sveta preminulo je od zaraze koronavirusom, a najviše njih u Meksiku, saopštio je Amnesti Internešenal.

Prema podacima te organizacije, od infekcije koronavirusom u Meksiku je preminulo 1.320 zdravstvenih radnika, u SAD 1.077, Brazilu 634, Indiji 573…

“Mnogo meseci je prošlo od početka pandemije, zdravstveni radnici i dalje umiru stravičnom brzinom u zemljama poput Meksika, Brazila i SAD”, rekao je Stiv Kokbrn, rukovodilac Programa ekonomske i socijalne pravde u AI.

 EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Trebalo bi da postoji globalna saradnja da bi se osiguralo da svi zdravstveni radnici dobijaju odgovarajuću zaštitnu opremu kako bi mogli da nastave svoj osnovni posao bez riskiranja vlastitih života, dodao je Kokbrn.

Analiza Rojtersa otkrila je da je rizik zdravstvenih radnika sa smrtnim ishodom u Meksiku četiri puta veći nego u SAD, a osam puta veći nego u Brazilu.

Povezane vesti – REZULTATI ZA 15 MINUTA: Amerika odobrila brze testove na koronu

U Meksiku je registrovano više od 610.000 slučajeva zaraze koronavirusom i skoro 66.000 smrtnih slučajeva.

Amnesti Internešenal je zatražio dodatnu pomoć za zdravstve radnike, navodeći Brazil kao primer zemlje u kojem se zdravstveni radnici žale na nedostatak zaštitne opreme.

“Tokom pandemije vlade su zdravstvene radnike nazivale herojima, ali to zvuči šuplje kad toliko zdravstvenih radnika umire zbog nedostatka osnovne zaštite”, dodao je Kokbrn, prenosi agencija Hina.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar