Život
02.09.2020. 15:26
R. E. / Index. hr

REZULTATI ZA 15 MINUTA: Amerika odobrila brze testove na koronu

screenshot_3-youtube.png

Američka Administracija za hranu i lekove (FDA) izdala je odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) brzog testa na Covid-19 kompanije Abbott Laboratories.

Radi se o testu naziva BinaxNOW COVID-19 Ag koji daje rezultate u roku od 15 minuta, a kompanija planira da ga prodaje po ceni od 5 dolara. Komplet za testiranje je izuzetno praktičan i izgledom i veličinom nalikuje kreditnoj kartici, piše u saopštenju kompanije Abbott Laboratories, prenosi Index. hr.

Visoka sigurnost rezultata

Prema podacima kliničke studije koju je kompanija sprovela u suradnji s nekoliko vodećih američkih istraživačkih univerziteta, BinaxNOW test pokazao je osetljivost od 97,1 odsto (sposobnost tačne identifikacije onih koji imaju virus) i specifičnost od 98,5 odsto (sposobnost tačne identifikacije onih koji nemaju virus) kod pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi Covidom-19 u prvih sedam dana od pojave simptoma.

Povezane vesti - Korona napada srce više nego što smo mislili, upozoravaju lekari

"Masovna upotreba ovog testa omogući će desetinama miliona ljudi pristup brzom i pouzdanom testiranju", rekao je epidemiolog Joseph Petrosino s Medicinskog fakulteta Baylor.

Klasični laboratorijski testovi imaju izvrsnu osetljivost, ali treba čekati nekoliko dana ili duže da bismo dobili rezultate. Brzim testom na antigen odmah ćemo dobiti rezultat i sprečiti dalje širenje virusa", dodao je.

Praktično i lako izvodivo testiranje

Kartica BinaxNOW COVID-19 Ag namenjena je kvalitativnoj detekciji antigena iz SARS-CoV-2 u brisu koji su zdravstveni radnici uzeli iz nosa pacijenta tokom prvih sedam dana od pojave simptoma. Uzorci se ne šalju u odvojene referentne laboratorije, već se odmah analiziraju na licu mesta u virusnom transportnom mediju koji se nalazi u sklopu kompleta za testiranje.

Povezane vesti - Singapurski naučnici stvorili “elektronsku kožu” koja oseća dodir

Kompanija Abbott takođe namerava da lansira besplatnu mobilnu aplikaciju za iPhone i Android uređaje pod nazivom NAVICA. Ova aplikacija omogući će ljudima koji imaju negativan test da prikažu privremenu digitalnu zdravstvenu propusnicu koja se obnavlja svaki put kad se osoba testira.

Kompanija planira u septembru da isporučine desetine miliona testova, a početkom oktobra preći će na 50 miliona testova mesečno.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
29.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve