Svet
13.11.2019. 14:19
Tanjug

UBIJEN JOŠ JEDAN VOĐA ISLAMSKE DRŽAVE: Usledio odgovor palestinskih ekstremista

donbas-2.jpg
Izvor: EPA / MARKIIAN LYSEIKO

Ubijen još jedan vođa Islamskog džihada. Usledio odgovor palestinske ekstremističke organizacije. Raketiralni južni i centralni Izrael. Vojska uzvratila.

Radikalna palestinska grupa Islamski Džihad saopštila je da je u današnjim vazdušnim napadima Izraela na Pojas Gaze ubijen još jedan njen komandant, Kaled Faraž, javila je televizija Al Majadin.

U izveštaju se navodi da je Faraž (38) poginuo u vazdušnom napadu nedaleko od jedne farme, prenosi Tass.

Palestinske grupe i izraelska vojska u protekla dva dana razmenjuju vatru, nakon što je u napadu na Pojas Gaze ubijen jedan od komandanata Islamskog džihada Baha Abu al-Ata.

Broj palestinskih žrtava od početka sukoba povećan je na 12, a ranjeno je oko 50 ljudi. Izraelski mediji javljaju da je odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" presreo nekoliko raketa i nije bilo izveštaja o mogućim povredama i šteti. Sirene prvo na jugu, a potom i severnije u centralnom Izraelu, a stanovnici su čuli jake eksplozije.

Izraelska vojska je jutros saopštila da je ciljala grupu ekstremista koji su pokušavali da ispale rakete na Izrael. Raketiranje je nastavljeno nakon šest sati predaha prošle noći, kada ni jedna raketa nije ispaljena i nije bilo izveštaja o izraelskim vazdušnim udarima.
Posle jučerašnjeg izraelskog ciljanog ubistva komandira palestinskog Islamskog džihada Bahaa Abu el-Ate iz Gaze je na Izrael ispaljeno preko 250 raketa, od kojih je 90 odsto presretnuto, a druge su pale na kuće, poslovne zgrade i puteve pričinivši štetu ali relativno malo povreda, saopštila je izraelska vojska.

Povezane vesti - KO JE BIO EL BAGDADI? Od zatvorskog Mesija i nesuđenog pravnika, do vođe terorista

Izrael je odgovorio osvetničkim udarima, uglavnom protiv jedinica koje ispaljuju rakete ali i na logore za obuku, podzemni tunel za napade na izraelsku teritoriju te nekoliko podzemnih postrojenja za proizvodnju oružja, skladišta i osmatračnice.

Islamski džihad se zarekao da će osvetiti ubistvo komandira, koga je premijer Izraela Benjamin Netanjahu označio "tempiranom bombom", tvrdeći da je odgovoran za nedavne napade na izraelsku teritoriju i da je pripremao nove i, kako je kasno sinoć rečeno, "pravi odgovor" tek sledi.

 EPA-EFE/FAROOQ KHAN EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Ni jedna strana nije pominjala prekid vatre iako su egipatski i zvaničnici UN sinoć rekli da nastoje da se postigne dogovor. Danas su škole na jugu i nekim delovima centralnog Izraela ostale zatvorene. Takođe nije dozvoljeno okupljanje više od sto ljudi na zatvorenim lokacijama u pograničnom području, a u području Tel Aviva to se odnosi na okupljanja više od 300 ljudi.

U pojasu Gaze takođe nema nastave. Između izraelske vojske i palestinskih ekstremista tokom dve protekle godine nekoliko puta je izbijalo nasilje i dve strane su indirektno pokušavale da uspostave dugotrajni prekid vatre.

Otkako je islamski ekstremistički Hamas 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad pojadom Gaze, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu, ratovalo se tri puta. Treći rat 2014. godine trajao je 50 dana. Hamas je veća organizacija od Islamskog džihada i za sada se nije uključio u sukob i, kako se čini, ni ne želi novi ciklus nasilja s Izraelom, niti izraelska vojska za sada napada ciljeve Hamasa, navodi AP.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
25.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve