Svet
06.12.2023. 12:45
Beta

Severna Makedonija

Od Turske zvanično zatraženo izručenje osumnjičenog za ubistvo male Vanje

1
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo pravde Severne Makedonije zatražilo je u sredu od nadležnih turskih vlasti da Ljupčo Palevski bude zadržan u pritvoru zbog ekstradicije do okončanja postupka.

"Očekujemo da Republika Turska odmah postupi po našem zahtevu", piše u saopštenju tog Ministarstva.

Ministar unutršnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski izjavio je da je u Turskoj uhapšen Ljupčo Palevski, prvoosumnjičeni za otmicu i ubistvo 14-godišnje devojčice iz Skoplja i 74-godišnjeg berbera iz Velesa.

Ministarstvo pravde Severne Makedonije je navelo da je u sredu u 9.20 dobilo zvanično obaveštenje Interpola da je Ljupčo Palevski, za kojim se traga po međunarodnoj poternici, lišen slobode u Turskoj.

Ministarstvo pravde je, ističe se, pokrenulo je ekstradicioni postupak i od institucija prikuplja svu dokumentaciju koja je potrebna za njegovu realizaciju.

"Napravljeni su svi kontakti sa Javnim tužilaštvom Republike Severne Makedonije i Osnovnim javnim tužilaštvom Skoplje da bi se uredno kompletirali dosijei da Ministarstvo pravde može da postupa. U kordinaciji smo sa svim nadležnim institucijama da odmah delujemo i nećemo čekati da istekne rok od 40 dana za podnošenje zahteva za ekstradiciju", piše u saopštenju.
 

Ministar unutršnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da je od kolega iz Turske dobijena informacija da je na njihovoj terotoriji uhapšen Ljupčo Palevski - Palčo po makedonskoj poternici.

"Upravo smo dobili informaciju kolega iz Turske da je kreator, planer, glavni koordinator i direktni izvršilac ovih krivičnih dela uhvaćen i lišen slobode na njihovoj terotiriji, identično našim operativnim saznananjima o putu kretanja osumnjičenog. Naše je završeno, a postupak za određivanje ekstradicionog pritvora produžava se po proceduri po zahtevu Ministarstva pravde, sve dok ta osova ne bude sprovedena u našu državu i zatim izvedena pred lice pravde", rekao je Spasovski.
 

Spasovski je pojasnio da je Palevskog njegov advokat 30. novembra "škodom super b" prvo odvezao u Srbiju, gde je ostavljen u jednom hotelu.

"Odatle, narednog dana, takođe preuzima još jedno lice iz Skoplja sa džipom, rendž rover i preko graničnog prelaza Gradina ulazi u Republiku Bugarsku. Praktično prolazi preko teritorije Republike Bugarske i ulazi u Tursku. U Turskoj odlazi u grad Balikesir, gde je uhapšen",  rekao je ministar policije Severne Makedonije.
 

Skopsko tužilaštvo saopštilo je u utorak uveče da je pokrenulo istragu protiv pet osoba za otmicu i ubistvo 14-godišnje devojčice Vanje Đorčevske iz Skopplja i 74-godišnjeg Panče Žežovskog iz Velesa.

Devojčica Vanja je kidnapovana u ponedeljak 27. novembra ujutru oko 7.30, a prema izjavama osumnjičenih, od kojih je jedan bio svedok samog čina, ubijena je istog dana oko 10.00.

Njeno telo pronađeno je u ataru sela Brazda na periferiji Skoplja, gde se nalazio i zapaljeni automobil "sitroen", koji je korišćen za njenu otmicu.

Vanjinom ubistvu prethodila je otmica i ubistvo 74-godišnjeg Pančeta Žežovskog, vlasnika "sitroena", koji je, prema istrazi, ubijen zbog duga od 500 evra i automobila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tuga. Pronađena beživotna tela nestale devojčice i nestalog muškarca
Policija

Severna Makedonija

03.12.2023. 22:42

Tuga. Pronađena beživotna tela nestale devojčice i nestalog muškarca

Beživotno telo nestale 14-godišnje devojčice Vanje Đorčevske pronađeno je u okolini Skoplja, a u okolini Velesa i telo nestalog 74-godišnjaka, saopštili su u nedelju uveče tužilaštvo i policija Severne Makedonije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve