Svet
30.07.2019. 12:51
N. G./The New York Times

UGROŽAVA DVE UNIJE: Da li će Džonson biti poslednji premijer Velike Britanije?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Boris Džonson je prvi britanski premijer u istoriji koji se sa nevenčanom partnerkom Keri Simonds uselio u  predsedničku rezidenciju u Dauning strit 10, ali bi ujedno mogao da bude i poslednji britanski premijer Ujedinjenog kraljevstva - unije Engleske, Velsa, Škotske i Severne Irske.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Duncan McGlynn/PA via AP

Naime, u svojoj nepresušnoj borbi da izvuče državu iz EU, sa ili bez sporazuma, Džonsona optužuju da rizikuje drugu, mnogo važniju i stariju uniju.

Povezane vesti - Da li će se Britanija raspasti kao Jugoslavija?

"Još pre puta u Edinburg, njegovi protivnici su upozorili da bi Džonson mogao da postane poslednji premijer Ujedinjenog Kraljevstva. Nigde se nisu čula glasnija upozorenja nego u Škotskoj, gde je većina građana odbila izlazak iz EU 2016. godine, gde pokret za škotsku nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva seže decenijama unazad i gde je prva ministarka Nikola Sturdžen raspisala novi referendum o napuštanju Velike Britanije. Ona samo čeka da vidi da li će Bregzit, približiti Škotsku tom cilju", piše The New York Times.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Duncan McGlynn/PA via AP

Kako se ističe, nagli raskid sa EU bi takođe mogao da destabilizuje mirovni proces u Severnoj Irskoj, a razgovori o tome su pokrenuli i raspravu o ujedinjenoj Irskoj.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je u smrtnoj opasnosti", napisao je u nedavnom članku Gordon Braun, Škot i bivši premijer rada.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Jane Barlow/PA via AP

Džonson je pokušao da ukloni rizik raspada unije, obećavši stotine miliona funti za Škotsku, Vels i Severnu Irsku i apelujući na obnovu "veza koje vezuju Ujedinjeno kraljevstvo." Pored toga, ublažio je ton kada je reč o Bregzitu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Rui Vieira

Međutim, napetosti su pojačane Džonsonovom odlukom da otpusti iz kabinetqa Davida Mundella, bivšeg državnog sekretara za Škotsku. U Škotskoj strahuju da je Bregzit toliko radikalizovao Torijevce da odustaju od njihove tradicionalna posvećenost uniji (službeni naziv stranke je Konzervativna i Unionistička stranka).

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
18°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve