Svet
18.03.2023. 23:05
Beta

Rat u Ukrajini

Ukrajina i Rusija su se oko jedne stvari ipak dogovorile

ukrajina, rusija, cena rata, rat u ukrajini
Izvor: Shutterstock / Miha Creative

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ukrajinski zvaničnici saopštili da je dogovor koji omogućuje Ukrajini da izvozi žito preko Crnog mora produžen.

Zamenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov objavio je na Twitteru da je ugovor produžen na 120 dana, za šta su se ta država, Turska i Ujedinjene nacije zalagale, ali Erdogan još nije potvrdio vremenski okvir.

Delegacija Rusije koja je razgovarala sa visokim zvaničnicima Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi saopštila je u ponedeljak da je Moskva spremna da prihvati produženje dogovora samo na 60 dana.

UN i Turska isposlovale su u julu dogovor dve zaraćene države na osnovu kojeg Ukrajina - jedna od najvećih izvoznica žita na svetu, transportuje žito i đubrivo brodovima koristeći tri svoje crnomorske luke.

Moskva je, međutim, nezadovoljna time što paralelni sporazum o izvozu ruske hrane i đubriva nema očekivane rezultate, jer se izveze tek delić ruskog đubriva, a žita nimalo.

Prema navodima ruske delegacije, "restrikcije ruskim poljoprivrednim izvoznicima i dalje su na mestu" i "izuzeci od sankcija na hranu i đubrivo, koje su oglasili Vašington, Brisel i London, suštinski su neaktivni".

Moskva želi da se kroz ovaj sporazum ruski amonijak transportuje cevovodom preko ukrajinske teritorije do crnomorskih luka radi eventualnog izvoza.

Ruski zvaničnici takođe se žale da bankarske restrikcije i visoki troškovi osiguranja otežavaju izvoz ruskog đubriva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog čega je Putin nenajavljeno posetio Krim
Vladimir Putin

Godišnjica

18.03.2023. 15:13

Zbog čega je Putin nenajavljeno posetio Krim

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je na Krim, na dan devete godišnjice ruskog pripajanja tog poluostrva 2014. godine, javila je ruska javna televizija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve