Svet
17.05.2022. 13:02
Beta

Volodimir Zelenski

"Ukrajini je potrebno da su ukrajinski heroji živi"

Ukrajina
Izvor: Beta/AP / Francisco Seco

U toku su napori da se spasu poslednji branioci koji su ostali u čeličani Azovstalj u razorenom gradu Marijupolju, a ukrajinski generalštab saopštio je da su borci "završili svoju misiju" i da nema načina da se oslobodi čeličana vojnim putem.

"Garnizon Marijupolja ispunio je svoju borbenu misiju", saopštio je jutros generalštab ukrajinskih oružanih snaga.

Vrhovna vojna komanda naredila je komandantima jedinica stacioniranim u Azovstlaju da spasu živote vojnika, dodaje se u saopštenju.

Veruje se da je oko 600 vojnika bilo u čeličani ali nije jasno koliko njih je još ostalo.

Ukrajinska vojska izbegava da koristi izraz "predaja" u opisu napora da se izvuku borci iz čeličane i spase što je moguće više života.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane rekla je noćas da je više od 260 boraca, uključujući neke teško ranjene, evakuisano iz čeličane u ponedeljak i odvedeno u oblasti pod ruskom kontrolom. Ona je rekla da će naknadno biti organizovana razmena zarobljenika.

"Rad na vraćanju momaka kući se nastavlja i to zahteva pažnju i vreme", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u noćašnjem obraćanju.

Zelenski je rekao da je evakuacija do teritorije pod kontrolom ukrajinskih separatista sprovedena da bi se spasli borci koji su izdržali više nedelja ruskih napada u podzemnim tunelima ispod čeličane.

"Ukrajini je potrebno da su ukrajinski heroji živi. To je naš princip", rekao je Zelenski i poručio da je vrlo zahvalan borcima kao što su oni.

Komandant Azovskog puka koji je vodio odbranu čeličane rekao je u unapred snimljenoj poruci objavljenoj juče da je misija puka završena, i da je spaseno koliko god je bilo moguće života.

"Apsolutno bezbedni planovi i operacije ne postoje tokom rata", rekao je pukovnik Denis Prokopenko.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zelenski: "Rusija koristi glad kao pretnju"
Zelenski 14. 5. 2022.

Rat u Ukrajini

14.05.2022. 18:35

Zelenski: "Rusija koristi glad kao pretnju"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je povodom blokade ukrajinskih crnomorskih luka da je deo ruske strategije da izazove haos i da Rusija koristi glad kao pretnju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
30.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve