Svet
27.09.2019. 12:27
Tanjug

UKRAJINSKA AFERA: Ko je uzbunjivač koji je ocinkario Trampa i Zelenskog?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Otriveno ko je uzbunjivač koji je podneo žalbu o telefonskom razgovoru američkog predsednika Donalda Trampa sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

To je službenik CIA, koji je u jednim trenutku bio upoznat sa poslovma Bele kuće, saznaje The New York Times.

Uzbunjivač je, prema navodima lista, bio raspoređen da radi u Beloj kući, ali se, nakon što je podneo žalbu, vratio u CIA, prenosi Forbs.

List navodi da se, na osnovu formulacije žalbe, može zaključiti da on dobro poznaje ukrajinsku politiku.

Povezane vesti - Zelenski: Nije trebalo objaviti šta sam pričao sa Trampom

Advokati službenika CIA ističu da bi objavljivanje informacija o njemu bilo opasno i da on ima pravo na anonimnost.

Iz CIA ističu da je zaštita njegovog identiteta najviši prioritet.

Izvršni urednik The New York Times-a Din Bake branio je odluku lista da objavi informacije o uzbunjivaču, ističući da je njegova uloga, uključujući njegov kredibilitet i mesto u vladi, ključna da bi se razumelo jedno od najvažnijih pitanja sa kojima se zemlja suočava - da li je predsednik SAD zloupotrebio moć i da li je Bela kuća to prikrila.

Izveštaj, za koji list tvrdi da su ga potvrdila tri izvora, do sada je najdetaljniji opis insajdera, čiji identitet teek treba da bude obelodanjen.

Povezane vesti - Šta su pričali Tramp i Zelenski?

Obaveštajni odbor američkog Predstavničkog doma objavio je u četvrtak izveštaj uzbunjivača sa kojeg je skinuta oznaka poverljivosti, u kojem se navodi da je predsednik SAD Donald Tramp koristio svoj položaj kako bi zatražio mešanje strane države u predsedničke izbore 2020. godine.

Sa izveštaja je skinuta oznaka tajnosti i objavio ga je Obaveštajni odbor posle višenedeljnog spora, što je pomoglo predsedavajućoj američkog Kongresa Nensi Pelosi da pokrene formalnu istragu o tome da li bi republikanski predsednik Donald Tramp trebalo da bude opozvan.

Uzbunjivač tvrdi da je Tramp u telefonskom razgovoru od Zelenskog tražio da istraži sina protivkandidata na predsedničkim izborima Džozefa Bajdena, samo nekoliko dana nakon što je zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini od skoro 400 miliona evra.

Američki Kongres pokrenuo je istragu o tome da li američki predsednik treba da bude opozvan.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
6°C
30.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve