Svet
26.09.2019. 12:06
Index.hr

Predsednik SAD Donald

"DISKREDITUJTE NEMAČKU": Tramp i Zelenski rekli sve najgore o Merkelovoj

w_55455814.jpg

Predsednik SAD Donald Tramp je razgovarajući sa ukrajinskom kolegom u telefonskom pozivu ovog leta, zatražio da se diskredituju Evropljani,

Predsednik SAD Donald Tramp je razgovarajući sa ukrajinskom kolegom u telefonskom pozivu ovog leta, zatražio da se diskredituju Evropljani, naročito Nemačka.

Tramp ih optužuje da ne čine mnogo za Ukrajinu, a njegov se sagovornik s njim složio "hiljadu odsto", piše agencija Frans pres.

"Mnogo činimo za Ukrajinu. Ulažemo puno napora i vremena. Mnogo više od evropskih zemalja, a one bi trebalo više da vam pomažu. Nemačka ne čini za vas gotovo ništa. Sve što čine je da pričaju i mislim da bi vi trebalo o tome da razgovarate s njima. Kada razgovaram s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ona govori o Ukrajini, ali ne čini ništa", naglasio je američki predsednik.

[caption id="attachment_239805" align="alignnone" width="675"]AP Photo/Richard Drew AP Photo/Richard Drew[/caption]

Sadržaj telefonskog razgovora između Trampa i Volodimira Zelenskog, koji je podstakao demokrate da pokrenu proceduru opoziva američkog predsednika, Bela kuća je objavila u sredu.

"Mnogo evropskih zemalja je slično tome" dok su "Sjedinjene Države bile jako, jako dobre prema Ukrajini. Ne kažem da je stvar uzajamna, jer stvari koje se odvijaju nisu dobre, ali SAD su bile jako, jako dobre prema Ukrajini", zaključio je Tramp u razgovoru.

"Da, u potpunosti ste u pravu", rekao je Zelenski koji je u aprilu došao na čelo Ukrajine, navodi Hina.

"Ne samo sto odsto, već hiljadu odsto. A mogu vam reći sledeće: razgovarao sam s Angelom Merkel i susreo se s njom. Takođe sam razgovarao i susreo se s (francuskim predsednikom Emanuelom) Makronom i rekao sam im da ne čine onoliko koliko bi trebalo, posebno kada se radi o zapadnim sankcijama prema Rusiji zbog aneksije Krima", kazao je Zelenski.

Povezane vesti - Zelenski: Tramp nije izvrsio pritisak, to može samo moj sin

"Oni ne sprovode sankcije. Ne čine onoliko koliko bi trebalo za Ukrajinu", istaknuo je.

"Iako bi, po logici stvari, EU trebalo da bude naš najveći partner, ispada da su to SAD koji su nam veći partneri od EU-a i na tome sam vam zahvalan", rekao je ukrajinski predsednik.

Do razgovora sa Zelenskim u maju došlo je vrlo brzo nakon što je Tramp naredio administraciji da zamrzne 391 milion dolara pomoći Ukrajini.

Američki mediji pisali su kako je Tramp u razgovoru više puta od ukrajinskog predsednika tražio da istraži je li Bajden, favorit za demokratskog kandidata na izborima iduće godine, zloupotrebio svoj položaj dok je bio potpredsednik Baraka Obame i ucenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužioca koji je zbog korupcije istraživao kompaniju koja je zaposlila Bajdenovog sina nakon čega je obustavljen postupak kojim je bio obuhvaćen i Bajdenov sin.

Predstavnički dom Kongresa pokrenuo je službenu istragu za mogući opoziv Trampa zbog optužbi da je pokušao iskopati političku prljavštinu o potencijalnom suparniku na predsedničkim izborima 2020. Bajdenu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve