Svet
03.08.2022. 11:26
Beta-AP

Rat

Ukrajinska nuklearna elektrana je van kontrole

nuklearka
Izvor: Shutterstock

Najveća evropska nuklearna elektrana u Ukrajini je "potpuno van kontrole", a Rusija i Ukrajina moraju hitno da dozvole stručnjacima posetu kompleksu kako bi se stabilizovala situacija i izbegla nuklearna katastrofa, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Grosi je rekao da je situacija svakim danom sve opasnija u fabrici u Zaporožju u gradu Enerhodar na jugoistoku, koju su ruske trupe zauzele početkom marta ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu.

"U elektrani je prekršen svaki princip nuklearne bezbednosti. Ono što je u pitanju je izuzetno ozbiljno i opasno", rekao je on. Grosi je rekao da integritet fabrike nije poštovan zbog granatiranja Zaptožja na početku rata.

Postoji "paradoksalna situacija" u kojoj elektranu kontroliše Rusija, ali njeno ukrajinsko osoblje nastavlja da vodi svoje nuklearne operacije, što dovodi do neizbežne tenzije i sukoba, rekao je on.

Grosi je dodao da iako IAEA ima neke kontakte sa osobljem nuklearne elektrane, oni su "nepotpuni" i sa velikim smetnjama. On je dodao da je lanac snabdevanja opremom i rezervnim delovima prekinut i da nije siguran da fabrika dobija sve što joj je potrebno.

"IAEA takođe treba da izvrši veoma važne inspekcije kako bi osigurala da je nuklearni materijal zaštićen, tamo ima mnogo nuklearnog materijala koji treba pregledati", rekao je on.

IAEA mora da ode u Zaporožje, kao i u Černobil, da utvrdi činjenice o tome šta se tamo zapravo dešava, da izvrši popravke i inspekcije i "da spreči da se dogodi nuklearni udes", rekao je Grosi zbog čega bi njemu i njegovom timu bila potrebna zaštita da bi došli do fabrike i hitna saradnja Rusije i Ukrajine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oboleli od kancera traže odštetu od nuklearne elektrane
Nuklearka

Fukušima

27.05.2022. 07:10

Oboleli od kancera traže odštetu od nuklearne elektrane

U Tokiju su počela saslušanja u okviru predmeta isplate oko pet miliona dolara odštete ljudima koji su nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani u Fukušimi dobili rak štitne žlezde.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve