Svet
02.08.2022. 22:25
Beta

Rat u Ukrajini

"Ukrajinski puk Azov je teroristička organizacija"

1
Izvor: Beta / Maxar Technologies

Vrhovni sud Rusije proglasio je ukrajinski puk Azov za terorističku organizaciju, zbog čega bi ratni zarobljenici u rukama Moskve mogli da se suoče sa optužbama za terorizam.

Puk Azov, jedinicu u sastavu Nacionalne garde Ukrajine koja je imala ključnu ulogu u odbrani grada Marijupolj, ruski zvaničnici i državni mediji redovno opisuju kao nacističku formaciju koja navodno čini zločine nad ukrajinskim civilima. Za sada se nije pojavio dokaz koji bi potvrdio te tvrdnje.

Puk Azov je nastao iz grupe Bataljon Azov, koja je formirana 2014. godine kao jedna od brojnih dobrovoljačkih brigada za podršku ukrajinskoj vojsci u borbi protiv proruskih separatista podržanih od Moskve na istoku Ukrajine.

Bataljon Azov je borce u početku regrutovao iz krajnje desnih krugova i bio je na meti kritika zbog nekih korišćenih taktika. Sadašnji članovi grupe odbacuju optužbe za nacionalizam i radikalizam.

Ruske snage drže u zarobljeništvu desetine pripadnika puka Azov. Ruske vlasti su pokrenule više krivičnih postupaka protiv njih, optužujući ih za ubijanje civila.

Prošle nedelje su desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika ubijene u napadu na zatvor u Olenivki, gradu na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

Moskva i Kijev su se uzajamno optužili za napad, a Ukrajina tvrdi da je Rusija gađala zatvor da bi prikrila mučenje zarobljenika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Supruga Zelenskog: "Izrael nas inspiriše"
Olena Zelenski

Olena Zelenska

01.08.2022. 13:00

Supruga Zelenskog: "Izrael nas inspiriše"

Supruga predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Olena Zelenska, izjavila je da njena zemlja vidi Izrael kao izvor inspiracije za izdržljivost, imajući u vidu da je bio dugo suočen sa napadima svojih suseda.
Close
Vremenska prognoza
light snow
1°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve