“UMESTO DA POMOGNU”: Kina optužila Vašington da neprestano širi paniku

“UMESTO DA POMOGNU”: Kina optužila Vašington da neprestano širi paniku

AP Photo/Ahn Young-joon


Peking je optužio SAD da šire strah od epidemije koronavirusa povlačenjem svojih državljana i ograničavanjem putovanja, umesto da ponude značajnu pomoć.

SAD su bile prva država koja je započela evakuaciju, izdala upozorenje protiv putovanja u Kinu, a od nedelje i zabranila ulazak strancima koji su nedavno boravili u Kini.

AP Photo/Vincent Yu

AP Photo/Vincent Yu

Vašington je “neprestano stvarao i širio paniku”, rekla je novinarima portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunijing, napominjući da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) savetovala da se ne preuzimaju mere koje “nepotrebno utiču na međunarodna putovanja i trgovinu”.

“Upravo su razvijene zemlje poput Sjedinjenih Država sa velikim mogućnostima i objektima za sprečavanje epidemije preuzele vodeću ulogu u nametanju prevelikih ograničenja, suprotno preporukama SZO”, rekla je Hua.

Kina se nada da će države doneti odluke i dogovore koji su razumni, usvojeni u miru i na naučnim osnovama, dodala je ona, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države počele su 28. januara evakuaciju američkih građana iz centralnog kineskog grada Vuhana, gde se veruje da se virus prvi put pojavio krajem prošle godine.

AP Photo/Mark Schiefelbein

AP Photo/Mark Schiefelbein

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) 30. januara je ubrzano izbijanje epidemije proglasila globalnom vanrednom situacijom. Istog dana, američki Stejt Department izdao je upozorenje za američke građane da ne putuju u Kinu.

U Kini je do sada umrla 361 osoba, čime je premašen broj žrtava SARS-a, a više od 17.000 zaraženo je virusom, koji je izbio u gradu Vuhan. Barem još 171 slučaj je prijavljen u više od dvadeset drugih zemalja i regiona, od Sjedinjenih Država do Japana.

Povezane vesti – IZGRAĐENA ZA 10 DANA: Spremna nova bolnica u Vuhanu

Tokom svakodnevnog informisanja vesti putem ViČet aplikacije, a ne lično, Hua je takođe osudila Sjedinjene Države zbog nedostatka pomoći.

“Američka vlada Kini tek treba da pruži značajniju pomoć”, rekla je ona.

To je u suprotnosti sa komentarima predsednika Donalda Trampa za vikend da su američki zvaničnici ponudili “ogromnu pomoć”.

AP Photo/Mark Schiefelbein

AP Photo/Mark Schiefelbein

Međutim, njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O”Brajan rekao je da Kina još nije prihvatila američke ponude za pomoć.

Tenzije zbog koronavirusa dolaze nakon što su najveće svetske ekonomije tek počele da popravljaju odnose nakon 18-mesečnog trgovinskog rata.

Tramp je rekao da su tokom vikenda Sjedinjene Države “ugasile” pretnju korona virusa.

Povezane vesti – ZBOG KORONAVIRUSA: Hong Kong najavio zatvaranje 10 graničnih prelaza sa Kinom

“Ne možemo dozvoliti da u zemlju ulaze na hiljade ljudi koji mogu imati ovaj problem”, rekao je Tramp.

Singapur, Australija, Novi Zeland i Vijetnam takođe su najavili ograničenja putovanja iz Kine, dok su brojne države evakuisale građane, mnoge su prekinule letove, a Rusija je objavila da prekida i železnički saobraćaj prema Kini.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar