Svet
16.01.2023. 20:19
Beta

Novo "stop"

Velika Britanija blokirala škotski zakon o rodnoj ravnopravnosti

Škotska
Izvor: Shutterstock

Vlada Velike Britanije odlučila je da blokira kontroverzni škotski zakon osmišljen da olakša ljudima zakonsku promenu pola kojim se identifikuju.

Ministri su zabrinuti što je zakon u suprotnosti sa zakonima o jednakosti na nivou Velike Britanije, prenosi BBC.

To će biti prva primenjena naredba iz odeljka 35, koja sprečava da škotski zakon postane važeći.

Prva škotska ministarka Nikola Sterdžon nazvala je ovaj potez "napadom" na škotski parlament i obećala da će mu se suprotstaviti.

Ona je rekla da će škotska vlada "braniti" nacrt, upozoravajući da će to biti "prvi od mnogih", ako veto uspe.

Škotski sekretar Alister Džek rekao je da brine da bi nacrt zakona imao "nepovoljan uticaj" na zakone o jednakosti u Velikoj Britaniji.

On je rekao da transrodni ljudi koji prolaze kroz proces promene identifikacije pred zakonom zaslužuju poštovanje, podršku i razumevanje.

"Nisam olako doneo ovu odluku. Predlog zakona bi imao značajan uticaj na, izmedju ostalog, pitanja jednakosti na nivou Velike Britanije u Škotskoj, Engleskoj i Velsu", rekao je Džek.
 

On je dodao da se nada da će, ako škotska vlada odluči da vrati izmenjeni zakon na ponovno razmatranje u škotski parlament, svi moći da rade zajedno na pronalaženju konstruktivnog puta napred.

Cilj predloga zakona je da se pojednostavi i ubrza postojeći proces kojim gradjani mogu da dobiju sertifikat o zakonskom priznanju novog pola.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve