VIJESTI: Glasanje u Crnog Gori moguće i sa isteklim dokumentima

VIJESTI: Glasanje u Crnog Gori moguće i sa isteklim dokumentima

EPA-EFE/DJORDJE SAVIC


Državna izborna komisija (DIK) donela je mišljenje kojim se daje mogućnost građanima kojima su istekla dokumenta da ostvare biračko pravo, a takvih je sada oko 30.000, potvrđeno je podgoričkim “Vijestima”.

Članovi Komisije su se saglasili da građanima koji ne zamene lična dokumenta do izbora, treba dozvoliti da glasaju, izjavio je predsednik DIK Aleksa Ivanović.

Mišljenje je utvrđeno na inicijativu Demokrata Crne Gore, a DIK je stava da građani koji dođu na birališe treba da se identifikuju. Kako je navedeno, ako se provlačenjem njihovog dokumenta kroz aparat za identifikaciju potvrdi da je legalan, to što je datum važenja istekao ne bi trebalo da spreči glasanje.

Shutterstock

Shutterstock

Za takav stav nije konsultovano Ministarstvo unutrašnjih poslova jer u DIK-u smatraju, kako su rekli, da je sprovođenje izbora u njihovoj nadležnosti.

Demokrate su, u inicijativi koju je potpisao član Predsedništva Neven Gošović, tražile mišljenje da li će birač, na izborima 30. avgusta, moći da dokaže identitet i ostvari biračko pravo na osnovu lične karte koja je izdata u skladu sa zakonom, a kojoj je istekao rok važenja.

Gošović je u inicijativi naveo podatak koji je nedavno MUP saopštio da 50.000 građana ima dokumenta sa isteklim rokom važenja.

Povezane vesti – RECIKLAŽA 90-IH: Šta pokušava Milo Đukanović?

Generalna direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milanka Baković u utorak je rekla da je trenutno 30.000 građana kojima su istekla lična dokumenta.

Bakovićeva je kazala da od 30.000 građana trenutno oko 7.500 građana nema nikakav dokument ili ima stari iz doba SFRJ.

Iz MUP-a su za Vijesti rekli da je građanin dužan da poseduje važeću ličnu kartu ili pasoš, s obzirom na to da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika, između ostalog, propisano da, prilikom dolaska na biračko mesto, birač svoj identitet dokazuje biometrijskom ličnom kartom ili pasošem, i da ne može glasati bez podnošenja dokaza o svom identitetu.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Iz MUP-a su objasnili i da će na dan zaključenja biračkog spiska, u njega biti upisani svi građani koji shodno Ustavu i zakonima na dan održavanja izbora ispunjavaju uslove za ostvarivanje biračkog prava, bez obzira na to da li poseduju važeči identifikacioni dokument.

“Građani i nakon zaključenja biračkog spiska mogu u područnoj jedinici ili filijali za građanska stanja i lične isprave MUP-a, u opštini u kojoj imaju prijavljeno prebivalište, podneti zahtjev za izdavanje identifikacionog dokumenta, te isti preuzeti čak i na dan održavanja izbora 30. 8. 2020. godine, kada će navedene organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova raditi u svrhu izdavanja identifikacionih dokumenata u periodu od 7 do 20 časova”, rekli su iz MUP-a.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar