Svet
25.12.2022. 18:10
Beta

Vladimir Putin

"Rusija je spremna na pregovore, ali Kijev i Zapad su ih odbili"

1
Izvor: Beta / Pool Sputnik Russian Presidential Press Office

Rusija je spremna na pregovore sa svim stranama uključenim u rat u Ukrajini, ali Kijev i Zapad su ih odbili, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za državnu televiziju.

Kako piše Rojters, stav Kremlja je da će se boriti dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi, a Kijev navodi da neće odstupiti dok svaki ruski vojnik ne bude proteran s teritorije Ukrajine, uključujući Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine.

"Spremni smo da pregovaramo sa svima koji su uključeni o prihvatljivim rešenjima, ali to je na njima - nismo mi ti koji odbijaju da pregovaraju, već oni", rekao je Putin u intervjuu na državnoj televiziji Rusija 1.

Putin je rekao da je Rusija postupila ispravno u Ukrajini jer Zapad, predvođen SAD, pokušava da raskomada Rusiju.

Vašington poriče da ima takav plan protiv Rusije.

"Verujem da postupamo u pravom smeru, branimo naše nacionalne interese, interese naših građana, našeg naroda. I nemamo drugog izbora osim da zaštitimo naše građane", rekao je Putin.

Upitan da li se geopolitički sukob sa Zapadom približava opasnom nivou, Putin je rekao da ne smatra da je "toliko opasno".

Putin je rekao da je Zapad počeo sukob u Ukrajini svrgavanjem proruskog predsednika protestima 2014. na Trgu Majdan, u Kijevu. 

Poosle protesta na Majdanu Rusija je anektirala Krim.

"Zapravo, ovde je fundamentalna stvar politika naših geopolitičkih protivnika koja imaju za cilj da raskomadaju Rusiju, istorijsku Rusiju", rekao je Putin.

On je sadašnji rat koji se u Rusiji zvanično naziva "specijalna operacija u Ukrajini", ocenio kao prelomni trenutak jer se Moskva konačno suprotstavila zapadnom bloku za koji kaže da još od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine pokušava da uništi Rusiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da Ukrajina pobedi, a Rusija ne izgubi
rusija ukrajina

Fridmanov plan

29.11.2022. 14:01

Kako da Ukrajina pobedi, a Rusija ne izgubi

Svaki rat se završava nekim pregovorima kojima se definiše neki mir – ali tek kada se za to steknu uslovi. Teško je proceniti da li su Rusija i Ukrajina blizu toga ili je relativno zatišje na linijama tamošnjih frontova samo zastoj pre nego što se, sa još većom žestinom, međusobno ubijanje nastavi.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve