Svet
21.03.2023. 19:39
Beta

Sastanak predsednika

Si o mirnom rešenju za Ukrajinu, sporazumu sa Putinom...

1
Izvor: Beta / Pool Sputnik Kremlin / Mikhail Tereshchenko

Kina podržava "mirno rešenje" sukoba u Ukrajini, rekao je u utorak kineski predsednik Si Đinping u izjavama pored svog ruskog kolege Vladimira Putina posle njihovih zvaničnih razgovora Kremlju, a ruski predsednik je ocenio da s ukrajinske strane ne vidi spremnost za to.

Kina koja je prošlog meseca predložila mirovni plan za ukrajinski konflikt se "stalno rukovodi principima UN... i traga za mirnim rešenjem", rekao je Si prema izjavama prevedenim na ruski na kraju samita dvojice vođa u Kremlju.

"Mi smo uvek za mir i dijalog", rekao je kineski predsednik.

Putin je rekao da ne vidi "spremnost" ukrajinskih vlasti da nađu rešenje za sukob u Ukrajini na osnovu mirovnog plana koji je predložila Kina. 

"Ocenjujemo da mnoge tačke mirovnog plana koji je predložila Kina... mogu da posluže kao osnova za mirno rešenje (sukoba) kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu. Međutim, u ovom trenutku ne vidimo takvu spremnost sa njihove strane", rekao je Putin u izjavama pored svog visokog kineskog gosta.

Si je izjavio da je sa Putinom potpisao sporazum koji će doprineti da odnosi između dve zemlje uđu u "novu eru" saradnje. 

"Potpisali smo deklaraciju o produbljivanju strateškog partnerstva i bilateralnih odnosa koji ulaze u novu eru", rekao je Si u izjavama pored Putina posle njihovog samita u Kremlju. 

Putin je u izjavama pored svog visokog gosta rekao da je ekonomska saradnja Pekinga i Moskve "prioritet" za Rusiju i pozdravio "specijalne" odnose između Pekinga i Moskve.

Putin je objavio da su Kina i Rusija sklopili sporazum o velikom projektu gasovoda "Snaga Sibira dva" koji će povezati Sibir sa severozapadom Kine. 

"Svi sporazumi su zaključeni", rekao je Putin u izjavama u Kremlju i naveo da, kada gasovod proradi, 50 milijardi kubnih metara gasa će prolaziti, namenjenih da znatno povećaju ruske isporuke tog energenta Kini.

Putin i Si održali su u utorak zvanične razgovore u Kremlju posvećene, između ostalog, sukobu u Ukrajini i sve bližim bilteralnim odnosima Pekinga i Moskve. Kineski predsednik je u ponedeljak doputovao u Moskvu kada su on i Putin imali prvi neformalni sastanak koji je trajao više od četiri sata, a u razgovoru sa premijerom Rusije Mihailom Mišustinom rekao da je pozvao Putina da poseti Kinu tokom ove godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Si Đinping u Rusiji: Šta znači ta poseta
1

Moskva

20.03.2023. 09:38

Si Đinping u Rusiji: Šta znači ta poseta

Kineski predsednik Si Đinping počinje trodnevnu posetu Moskvi gde će se sastati sa Vladimirom Putinom što će, kako navodi agencija AP, biti podsticaj izolovanom ruskom predsedniku posle optužbe Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u Ukrajini.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve