Svet
14.08.2022. 07:39
Beta

Francuska

Vode nema za piće, ali ima za golf terene?! Neće moći!

golf
Izvor: Shutterstock

Ekološki aktivisti na jugoistoku Francuske popunili su rupe na golf terenima cementom u znak protesta jer su tereni za golf izuzeti iz zabrane navodnjavnja tokom teške suše koja je pogodila džavu.

Grupa je popunila rupe na golf terenima u blizini grada Tuluza, nazvavši golf "industrijom slobodnog vremena najprivilegovanijih", prenosi BBC.

Izuzeće terena za golf izazvalo je kontroverzu jer 100 francuskih sela nema dovoljno vode za piće.

Zvaničnici golfa saopštili su da bi se trava na terenima osušila za tri dana bez vode.

"Teren za golf bez trave je kao klizalište bez leda", navodi se u saopštenju i dodaje da je na golf terenima širom zemlje zaposleno oko 15.000 radnika.

Ekološki aktivisti su saopštili da izuzeće iz zabrane pokazuje da "ekonomsko ludilo ima prednost nad ekološkim razumom".

Dok stanovnici ne mogu da zalivaju svoje bašte ili peru svoje automobile u najteže pogođenim opštinama, tereni za golf izbegli su ograničenja širom zemlje.

Zabrane se donose na nacionalnom nivou, ali sprovođenje je u diskreciji regionalnih zvaničnika. Do sada je samo jedna oblast, Ille-et-Villaine u zapadnoj Francuskoj, zabranila zalivanje golf terena.

Zeleni gradonačelnik Grenobla Erik Piol, kritikovao je izuzeće rekavši da taj postupak "nastavlja da štiti bogate i moćne".

Ostaju neka ograničenja na golf terenu. Zalivanje se mora vršiti noću sa ne više od 30 odsto uobičajenog korišćenja vode.

Neki delovi reke Loare su praktično presušili. U dve trećine Francuske proglašeno je krizno stanje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Velika suša, Vojska Srbije dostavlja vodu selima
Suša

Prijepolje

30.07.2022. 12:53

Velika suša, Vojska Srbije dostavlja vodu selima

Vojska Srbije (VS) cisternama dostavlja vodu selima na području Prijepolja i Pešterske visoravni u kojima su ugrožena izvorišta zbog velike suše, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve