“VOLEO BIH DA NEKI SVEDOČE” Tramp: Ali to je bezbednosni rizik

“VOLEO BIH DA NEKI SVEDOČE” Tramp: Ali to je bezbednosni rizik

AP Photo/ Jacquelyn Martin


Američki predsednik Donald Tramp rekao je da bi više voleo duže suđenja za opoziv, kako bi sadašnji i bivši zvaničnici administracije mogli da svedoče, ali je ocenio da bi njihovo pojavljivanje u ulozi svedoka predstavljalo opasnost za nacionalnu bezbednost.

Tramp je na konferenciji za novnare u Davosu, gde učestvuje Svetskom ekonomskom forumu, rekao da je na Senatu da odluči kako će se proces voditi, ali da bi lično voleo da bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i državni sekretar Majk Pompeo svedoče, prenosi Rojters.

“Problem sa Boltonom je što je to problem nacionalne bezbednosti. On zna neke od mojih misli, zna šta mislim o liderima. Šta će se desiti ako otkrije šta mislim o određenom lideru, a to nije baš pozitivno”, rekao je Tramp, koji tvrdi i da bi Pompeovo svedočenje bilo rizično.

Ana Ramirez/Austin American-Statesman via AP

Ana Ramirez/Austin American-Statesman via AP

Američki Senat usvojio je sinoć pravila o vođenju postupka za opoziv predsednika Donalda Trampa, uključujući odlaganje debate o pozivanju svedoka sve do sredine suđenja.

Povezane vesti – Dan mrmota

Predstavnički dom, u kom su demokrate u većini, opozvao je Donalda Trampa po dva osnova.

Prvi je da je iskoristio položaj kako bi izvršio pritisak na Zelenskog da istraži Džoa Bajdena, bivšeg potpredsednika SAD-a koji važi za jednog od njegovih ozbiljnijih protivkadnidata na novembarskim izborima. Drugi osnov su navodne opstrukcije Kongresa u istrazi koju je sprovelo to telo.

Shutterstock

Shutterstock

Odluka o smeni u Senatu se donosi dvotrećinskom većinom i Tramp je četvrti američki predsednik koji je suočen sa tom mogućnošću.

Ni jedan predsednik u američkoj istoriji nije smenjen kao direktan rezultat procesa opoziva.

Ričard Nikson je podneo ostavku, dok su Endrju Džonson i Bil Klinton opozvani u Predstavničkom domu, ali se u Senatu glasalo protiv njihove smene.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar