Svet
09.12.2022. 10:09
R.E.

Proba uzbune

Warnung, warnung - stiglo svima na telefon u Nemačkoj

1
Izvor: EPA / CLEMENS BILAN

Tačno u jedanaest sati u četvrtak, u Nemačkoj su se oglasili brojni mobilni telefoni. Bila je to proba sistema uzbunjivanja koju je u celoj zemlji aktiviralo služba civilne zaštite i zaštite od prirodnih katastrofa (BBK).

Prvi put su građani signal za uzbunu primili i tekst porukom na mobilni broj, a slična poruka išla je i preko aplikacija za uzbunjivanje Nina, Katwar i drugih. Povrh toga, služba je probni alarm aktivirala i preko radija i televizije.

Testom u celoj zemlji vlasti su želele da ustanove koliko ljudi u vanrednoj situaciji može da primi upozorenje na neku opasnost. Građani nisu ništa morali da preduzimaju.

Kada je prvi put isprobana uzbuna tog obima, 10. septembra 2020. godine, svašta je pošlo nakrivo. Između ostalog, poruke su na posebne aplikacije otišle sa pola sata zakašnjenja, piše dpa.

Da se tada stvarno radilo o opasnosti, mnogi građani ne bi ništa ni saznali. Zato je ministarstvo unutrašnjih poslova probu tada ocenilo kao "neuspešnu".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šolcov poklon nasmejao nemačke ministre
Olaf Šolc 7.12.2022.

"Dobar opis situacije"

08.12.2022. 05:10

Šolcov poklon nasmejao nemačke ministre

Nemački kancelar Olaf Šolc poklonio je svojim ministarkama i ministrima povodom godinu dana saradnje po tablu čokolade, a smeh svih izazavao je svojim izborom ukusa i marke.
Close
Vremenska prognoza
light rain
1°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve