Svet
29.07.2020. 15:50
Tanjug

ZA DVE NEDELJE: Rusija se priprema da prva u svetu odobri vakcinu za koronavirus

shutterstock_1506051596.jpg

Rusija namerava da bude prva u svetu koja će odobriti vakcinu za koronavirus za manje od dve nedelje.

Ruski zvaničnici izjavili su za CNN da rade na tome da vakcina, koju je razvio moskovski institut Gamaleja bude odobrena do 10. avgusta ili ranije.

Ona će biti odobrena za javnu upotrebu, a prvi će je dobiti zdravstveni radnici.

"To je trenutak Sputnjika", rekao je Kiril Dmitriev, šef ruskog fonda za suvereno bogatstvo, koji finansira ruska istraživanja vakcine, misleći na na uspešno lansiranje prvog satelita na svetu od strane Sovjetskog Saveza 1957. godine.

Shutterstock Shutterstock

"Amerikanci su bili iznenađeni kada su čuli zvuk Sputnjika. Isto je i sa ovom vakcinom. Rusija će je imati prva", dodao je on.

Rusija, međutim, nije objavila nikakve naučne podatke o svom testiranju vakcine i CNN nije u mogućnosti da potvrdi njenu tvrdnju o sigurnosti ili efikasnosti.

Kritičari navode da postoji pritisak da se razvije vakcina usled političkog uticaja Kremlja, koji želi da predstavi Rusiju kao globalnu naučnu silu.

Povezane vesti - Naučnici otkrili enzim Covida-19 koji vara imuni sistem

Postoji, takođe, velika zabrinutost da je testiranje vakcine na ljudima nepotpuno.

Desetine proba sa vakcinama su u toku širom sveta, a na malom broju se ispituje efikasnost, međutim, većina istraživača upozorava da je ostalo mnogo posla pre nego što vakcine mogu da budu odobrene.

Dok su neke globalne vakcine u trećoj fazi ispitivanja, ruska vakcina tek treba da završi drugu fazu.

Istraživači planiraju da tu fazu završe do 3. avgusta, a zatim sprovedu treću fazu ispitivanja paralelno sa vakcinisanjem medicinskih radnika.

 EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Ruski naučnici kažu da je vakcina brzo razvijena jer je modifikovana verzija one koja već postoji za borbu protiv drugih bolesti.

Takav pristup postoji i u mnogim drugim zemljama i drugim kompanijama.

Moderna, čiju vakcinu podržava američka vlada i koja je u ponedeljak započela testiranje treće faze, razvila je vakcinu protiv korona virusa na okosnici vakcine koju je razvijala za srodni virus, MERS.

Iako je to ubrzalo razvojni proces, američki i evropski regulatori zahtevaju kompletan test bezbednosti i efikasnosti vakcine.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski vojnici bili dobrovoljci u ispitivanjima na ljudima.

Povezane vesti - VAKCINISANJE PANIKE: Kada stiže vakcina za koronavirus?

U snimljenim komentarima dostavljenim CNN-u, Aleksander Ginsburg, direktor projekta, rekao je da je već sebe vakcinisao.

"Rusija je pokazala svoju lidersku poziciju u razvoju vakcina i svoju dokazanu platformu vakcina protiv ebole i MERS-a, kako bi donela prvo sigurno i efikasno rešenje za najveći problem na svetu", izjavio je Dmitriev ranije za CNN.

Svetska zdravstvena orgnaizacija je navela da nema odobrene vakcine za MERS.

Rusko ministarstvo zdravlja, koje još nije potvrdilo avgust kao datum odobrenja, saopštilo je da će medicinsko osoblje koje se nalazi na prvoj liniji fronta biti prvo vakcinisano, nakon što vakcina bude odobrena za javnu upotrebu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
13.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve