Svet
27.01.2020. 17:17
Tanjug

ZA NAJBOLJE UMOVE: Velika Britanija uvela "ekspres vize" za naučnike

imageedit_51_3281473137.jpg
Izvor: EPA / NEIL HALL

Britanski premijer Boris Dzonson je predstavio novi propis za ekspresno izdavanje viza za ulazak i boravak u Velikoj Britaniji namenjen naučnicima iz celoga sveta, jer mu je ambicija da od Velike Britaniji stvori "supersilu" u domenu nauke.

Kako je prenela agencija AP, Džonson je obećao 300 miliona funti (292 miliona dolara) za "Program za globalne talente", pre svega za istraživanja vezana za vrhunsku matematiku.

Ovim novcem će se finansirati rad naučnika studenata koji su na doktorskim studijama i uopšte naučnika koji putem matematike žele da razviju mnoge oblasti, kao što su bezbednija putovanja avionima, unapređenja pametnih telefona putem novih tehnologija i usavršavanje veštaške inteligenvije. U izdavanju ovih "ekspres viza za naučnike" nema ograničenja u pogledu broja korisnika, program počinje idućeg meseca.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth AP Photo/Kirsty Wigglesworth

"Ujedinjeno kraljevstvo ima ponosnu istoriju naučnih otkrića, ali da bi bio vodeća zemlja u oblasti nauke mora da se suoči sa problemima koji su pred njom i zato mora da investira u talente i da podstiče najkomplikovanija istraživanja, izjavio je Džonson.

"Zato, sada kada napuštamo EU, želim da uputim poruku da je Velika Britanija otvorena za najbolje umove u svetu i da je spremna da ih podrži da se njihove ideje pretoče u realnost".

Povezane vesti - POTPIS NA RAZVOD: Fon der Lejen i Mišel Barnije potpisali sporazum o Bregzitu

Velikoj Britaniji predstoji najveće preseljavanje njenih državljana u istoriji. Kada se završi Bregzit, državljani EU izgubiće automatsko pravo da žive i rade u Velikoj Britaniji. Oni koji nisu rođeni kao Britanci moraće da se rasele u 27 preostalih država koje su u EU.

To je već probudilo strah da će se Velika Britanija suočiti sa nedostatkom stručnih ljudi za mnoge poslove.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
25.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve