Svet
28.06.2022. 16:00
Beta

Rusija

Za skidanje "Z" nalepnice dve godine zatvora uslovno

rusija, slovo Z, 28. 6. 2022.
Izvor: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Stanovnik ruske kavkaske republike Kabardino-Balkarije, osuđen je uslovno na dve godine zatvora jer je njegova maloletna ćerka skinula nalepnicu "Z" sa jednog parkiranog automobila.

Zaurbek Žembekov je osuđen za diskreditaciju ruske armije i uvlačenje maloletne ćerke u izvršavanje krivičnog dela, jer "Z" predstavlja proratni simbol invazije Rusije na Ukrajinu.

To je u Rusiji prva sudska presuda o krivičnoj odgovornosti za "diskreditaciju armije".

Sud u glavnom gradu te republike, Naljčiku naveo je da je u aprilu ove godine maloletna ćerka "po očevoj instrukciji" odlepila sa stakla tuđeg automobila nalepnicu sa slovom "Z". Vlasnica automobila je to prijavila policiji, koja je sa snimaka video kamera ustanovila da je reč o ličnosti Žembekova.

Žembekov je istog dana bio pozvan na saslušanje u Centar za borbu protiv terorizma, gde je izjavio da slovo "Z" ne nosi nikakvo semantičko opterećenje, da nije simbol, zastava i grb države.

Zbog toga je protiv njega sastavljen protokol o neposlušnosti, određen mu je pritvor i sutradan je odlukom suda uhapšen na pet dana.

Žambekov je uhapšen, a protiv njega je pokrenut krivični postupak po novom članu o diskriminaciji ruske vojske, po kojem mu je pretila kazna od 15 godina zatvora.

List "Komersant" navodi da je u republici Udmurtiji priveden predsednik Advokatske komore Udmurtije Dmitrij Talantov, koji je jedan od branilaca savetnika šefa Roskosmosa, bivšeg specijalnog dopisnika Komersanta i Vedomosti Ivana Safronova.

Talantov je takođe osumnjičen za javno širenje namerno lažnih informacija o upotrebi oružanih snaga Rusije.

Sam Dmitrij Talantov je o tome pisao na svojoj Facebook stranici.

"Molim vas da sve obavestite o mom pritvoru. Pišem s mukom, u lisicama", napisao je Talantov.

Posle početka ruske invazije na Ukrajinu, Rusija je donela niz rigoroznih zakona kojima se ne dozvoljavanja nikakvo antiratno izjašnjavanje, iznošenje "fejkova o ruskoj vojci", kao i pominjanja reči "rat" i "agresija".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve