ZA SVE JE KRIVA KORONA: Odnosi između SAD i Kine još napetiji

ZA SVE JE KRIVA KORONA: Odnosi između SAD i Kine još napetiji

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL


Veoma napeti odnosi između SAD i Kine pogoršavaju se usled razmene teških optužbi zbog odgovornosti za širenje novog koronavirusa.

Odnosi su narušeni otkako je administracija američkog predsednika Donalda Trampa počela da zaoštrava dugotrajnu konfrontaciju u pogledu pitanja koja sežu od teritorija i trgovine do visoke tehnologije namenjene komunikacijama.

Globalna pandemija korona virusa ovaj jaz je učinila još dubljim, posebno pošto je Kina juče najavila proterivanje jednog broja američkih novinara, navodi Asošiejtid pres.

Otkako se virus proširio, Tramp i njegovi najbliži saradnici, među kojima je i državni sekretar Majk Pompeo, sve žešće kritikuju Kinu, dosledno napominjući da je virus prvi put registrovan u kineskom gradu Vuhanu krajem 2019.

U više navrata oni su COVID-19 nazivali “virusom iz Vuhana” ili “kineskim virusom”, zanemarujući terminologiju Svetske zdravstvene organizacije kojom se izbegava navođenje geografskog porekla virusa.

 EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

U utorak Tramp je tokom najmanje dva događaja govorio o Kini kao izvoru zaraze negirajući da u tome postoji bilo kakav pokušaj stigmatizacije.

Međutim, na konferenciji za štampu u Stejt dipartmentu, Pompeo je korona virus šest puta nazvao “virusom iz Vuhana” i rekao da Kina pokušava da odvrati pažnju svetske javnosti od manjkavosti koje je ispoljila u svom prvom odgovoru na pojavljivanje virusa time što sada ističe čvrste mere koje su doprinele obuzdavanju njegovog širenja, navodi agencija.

Pompeo je takođe nagovestio da će naknadni izveštaj potvrditi njegove reči i da napetost između dve zemlje verovatno neće nestati ni po prestanku pandemije.

Njegov stav nije ostao bez podrške u stručnim krugovima.

“Kinezi su načinili neke ogromne greške u prvih šest ili sedam nedelja a onda nametnuli karantin džinovskih razmera”, kaže Dž. Stiven Morison, direktor Centra za globalnu zdravstvenu politiku u okviru Centra za strateške i međunarodne studije.

“Sada insistiraju na tezi da je time ostvaren veliki uspeh i potiskuju sva eventualna različita mišljenja o tome šta se zapravo događa”, rekao je Morison novinarima tokom konferencijskog poziva.

Povezane vesti – Imunitet krda – Hoće li strategija Velike Britanije uspeti?

Na sastanku sa direktorima hotela u Beloj kući, Tramp je nastojao da jasno predoči da je virus potekao iz Kine, postavljajući pitanja direktoru lanca hotela Meriot Arneu Sorensonu o tome gde je uticaj virusa prvi put zabeležen, navodi AP.

AP Photo/ Evan Vucci

AP Photo/ Evan Vucci

“I to je sve počelo u Kini? Tu ste prvi put uočili problem i tu ste doživeli prvi udar?”, upitao je Tramp.

“Apsolutno”, odgovorio je Sorensen.

“Nadam se da ste to svi čuli”, insistirao je Tramp pred novinarima.

Pompeo je ranije poveo globalnu kampanju nastojeći da spreči druge zemlje da dozvole kineskoj tehnološkoj kompaniji Huavej da pristupi bežicnim mrežama sledeće generacije i više puta je upozorio na opasnost od kineskih investicija.

U utorak je govorio o “posebnoj odgovornosti” koju je, po njegovim rečima, Kina izbegla pošto je otkrila da se virus pojavio u Vuhanu.

“Znamo da je kineska vlada bila prva vlada koja je postala svesna toga da postoji virus iz Vuhana”, rekao je Pompeno, navodeći da je Kina trebalo da odmah obelodani da se virus pojavio.

Peking, koji se prethodno već našao na meti optužbi iz Vašingtona povodom međusobnog trgovinskog rata i navodne represije protiv muslimana i pripadnika drugih verskih i etničkih manjina u provinciji Sinđijang na zapadu Kine, uvređen je više puta ponovljenim optužbama iz SAD, navodeći da je moguće da je virus u Vuhan zapravo donela američka vojska.

“Neki američki političari nedavno su novi korona virus doveli u vezu sa Kinom da bi je stigmatizovali. Izražavamo veliku indignaciju i protivljenje tome”, rekao je juče portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Geng Šuang.

“Pozivamo SAD da odmah isprave svoje greške i prestanu sa neosnovanim optužbama na račun Kine”, poručio je.

kina sad zastave

Ovo je izazvalo ljutite proteste SAD, pa je kineski ambasador u toj zemlji pozvan na razgovor u Stejt dipartment, a Pompeo je uputio telefonski poziv kineskom ministru inostranih poslova da bi još jednom izrazio gnev Vašigntona.

Tvrdnje Pekinga da je virus u Vuhan donela vojska SAD Tramp je nazvao neistinitim, insistirajući da su nazivi koji ističu kinesko poreklo virusa opravdani, navodi AP.

Nedugo zatim, kinesko ministarstvo inostranih poslova najavilo je proterivanje novinara Njujork tajmsa, Vol strit džornala i Vašington posta kao recipročan odgovor na to što je Trampova administracija označila pet kineskih medija kao inostrane misije i ograničila broj kineskih državljana koji u njima mogu da rade.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar