Zabeležen prvi slučaj brazilskog soja koronavirusa u Italiji

Zabeležen prvi slučaj brazilskog soja koronavirusa u Italiji

EPA-EFE/ANGELO CARCONI


U bolnici u gradu Vareze, u regiji Lombardija, na lečenju je osoba kod koje je utvrđen prvi slučaj u Italiji brazilskog soja kovida19.

U jednom danu u Italiji je 420 preminulih i 8.000 novih slučajeva zaraze od Covid-19, piše agencija Ansa.

“Ukoliko broj zaraženih od brazilskog soja kovida19 poraste, neophodno je odmah uvesti strogi karantin, zatvoriti sve, jer vakcina koja je sada u upotrebi nije efikasna protiv te varijante virusa”, tvrdi virusolog Andrea Krisanti, direktor odeljenja mikrobiologije univerziteta u Padovi.

Povezane vesti – Izrael predvodi svet u brzini vakcinisanja protiv Covid-19

U Italiji se građani vakcinišu samo Fajzerovom vakcinom, američkog proizvođača, koji je smanjio isporuku ugovorenih količina leka.

Italijanska vlada je zbog toga pokrenula zakonske mere protiv proizvođača Fajzer-Bionteka, jer smanjenje isporučenih količina kompromituje vladin plan o masovnoj vakcinaciji stanovništva.

EPA-EFE/MOURAD BALTI TOUATI

EPA-EFE/MOURAD BALTI TOUATI

U međuvremenu Evropska Unija je uvela oznaku, tamno-crvenu boju, za delove zemalja članica gde je, prema proceni, opasnost od širenja zaraze najveća.

Tu su uključene tri italijanske regije Friuli-Venecija-Ðulia, Kampanja, Veneto i autonomna oblast Bolcano.

Povezane vesti – MODERNA: Naša vakcina štiti i od novih sojeva virusa

Na ovu odluku pobunili su se predsednici tih italijanskih regija koji tvrde da je računica “pogrešna” jer “kažnjava” one regije gde je testirano više osoba.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar