Život
26.10.2022. 15:22
Beta / AP, European Council

Rast temperature

Globalno zagrevanje: Vesti su loše...

globalno zagrevanje
Izvor: Shutterstock

Ujedinjene nacije upozorile su da su trenutne obaveze za smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte nedovoljne za postizanje cilja Pariskog klimatskog sporazuma da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepen.

Prema poslednjim procenama, urađenim na osnovu 193 nacionalna cilja za smanjenje emisija, temperatura će do kraja veka porasti za 2,5 stepena u odnosu na predindustrijski nivo.

To je za ceo stepen više od cilja postavljenog Pariskim sporazumom iz 2015. godine, koji predviđa da se rast temperature ograniči na ispod dva stepena Celzijusa, sa ciljem da to bude 1,5 stepen.

U izveštaju UN se navodi i da će se emisija gasova povećati za 10,6% do 2030. u odnosu na nivo 2010. godine, što je malo manje od prošlogodišnje procene od 13,7%.

Stričnjaci UN navode da je potrebno smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte za 45% do 2030.

“Nismo ni blizu nivoa ni brzine smanjenja emisija potrebnih da bismo bili na putu ograničenja zagrevanja na 1,5 stepen”, izjavio je šef Sekretarijata UN za klimatske promene Sajmon Stil.

“Da bismo ispunili taj cilj, nacionalne vlade moraju da pojačaju svoje klimatske akcione planove sada i da ih primene u narednih osam godina”, saopštio je Stil.

Izveštaj je objavljen uoči naredne klimatske konferencije UN COP27 u Šarm el-Šeiku, koja će biti održana od 6. do 18. novembra.

Savet EU je 24. oktobra usvojio pregovaračku poziciju za COP27 u kojoj se naglašava važnost pravedne tranzicije ka održivim, otpornim i pravednim ekonomijama i društvima.

Istakavši da Nacionalno utvrđeni doprinosi, odnosno napori zemalja potpisnica Pariskog sporazuma na smanjenju emisija gasova nisu trenutno dovoljni, Savet je pozvao sve zemlje da pojačaju napore da mobilišu finansijska sredstva iz svih izvora kako bi podržali klimatske akcije i da uključe klimu u sve finansijske planove.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve