Svet
30.06.2022. 13:10
Beta

Raspušten Kneset

Zakazani izbori u Izraelu

Izrael
Izvor: Shutterstock

Izraelski poslanici su okončali glasanje o zakonu za raspuštenje parlamenta (Kneseta) i u Izraelu će se održati novi, peti izbori u roku od tri i po godine.

Predlog zakona je usvojen sa 92 glasa "za" i nijednim protiv, preneli su izraelski mediji.

Izbori u Izraelu zakazani su za 1. novembar, a dosadašnji ministar spoljnih poslova Jair Lapid će od ponoći biti premijer prelazne vlade.

Tokom dana će biti održana mala ceremonija predaje vlasti u kabinetu dosadašnjeg premijera Izraela Naftalija Beneta.

Benet je u sredu uveče objavio da se neće kandidovai na predstojećim izborima i da će se povući bar na neko vreme iz političkog života.

On će biti takozvani alternativni premijer kada ga Lapid, lider partije centra Ješ atid (Ima budućnosti) njegov glavni koalicioni partner, zameni na funkciji premijera do izbora na osnovu dogovora o rotaciji. Lapid će biti 14. premijer Izraela.

Saopštavajući svoju odluku Benet, lider desničarske partije Jamina (Desno) je izrazio ponos zbog dostignuća svoje vlade i pozvao zemlju da se ujedini kako bi se to sačuvalo.

Njegova koalicija satavljena od osam različitih partija, uključujući levičarske, desničarske, partije centra i prvi put u istoriji Izraela jednu arapsku islamsku stranku je položila zakletvu pre samo godinu dana.

Ona je, međutim, od početka bila ugrožena između ostalog zbog različitih stavova u odnosu na palestinsku državnost što je nastojala da potisne u stranu.

Beneta će na čelu stranke Jamina zameniti dosadašnja ministarka unutrašnjih poslova Ajelet Šaked.

Novim izborima otvara se mogućnost za povratak na vlast dugogodišnjeg izraelskog lidera Benjamina Netanjahua, kome se sudi za korupciju, a on poriče sve optužbe.

Benetovu koaliciju ujedinila je pre svega želja da se zbaci Netanjahu koji je 12 godina neprekidno bio premijer.

Zakon o raspuštanju Kneseta usvojen je posle višednevnih prepirki izmedju koalicionih i opozicionih poslanika i datumu izbora.

U četiri prethodna izborna ciklusa nije bilo jasnog pobednika i bilo su to zapravo referendumi o sposobnosti Netanjahua da vlada dok mu se sudi za primanje mita, prevaru i zloupotrebu položaja.

Očekuje se da će Netanjahuu glavni rival biti Lapid bivši TV voditelj, navodi AP.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Odlučeno: Izraelci mogu u Katar tokom SP u fudbalu
Svesko prvenstvo u Kataru

Dobra vest

10.06.2022. 00:05

Odlučeno: Izraelci mogu u Katar tokom SP u fudbalu

Državljani Izraela moći će da uđu u Katar tokom Svetskog prvenstva u fudbalu u novembru, najavili su izraelski ministri spoljnih poslova, odbrane i sporta.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
-1°C
05.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve