Svet
28.02.2024. 12:55
BETA-AP

Fer predlog?

Gde će otići profit od zamrznute ruske imovine? Fon der Lajen ima ideju...

Sankcije Rusiji
Izvor: Shutterstock

Evropska unija bi trebalo da razmotri korišćenje profita od zamrznute ruske imovine za kupovinu vojnih zaliha za Ukrajinu, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Evropski suverenitet podrazumeva preuzimanje odgovornosti za ono što je za nas vitalno. Vreme je da se pokrene razgovor o korišćenju neočekivanog profita od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu", rekla je ona u Evropskom parlamentu u govoru u kojem se založila da EU učini više na odbrambenoj politici.

Predstavljajući svoju viziju nove strategije poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, Fon der Lajen je rekla da "u srcu ovoga mora biti jednostavan princip- Evropa mora trošiti više, trošiti bolje, trošiti evropski". 

"Rizici od rata ne bi trebalo da se preuveličavaju, ali na njih treba biti spreman, a to počinje od hitne potrebe da se ponovo izgrade, popune, modernizuju oružane snage država članica", rekla je šefica Evropske komisije.

Strategiju za evropsku odbranu će Komisija predstaviti u narednim nedeljama, a predsednica je rekla da će jedan od ciljeva biti prioritet zajedničkim nabavkama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li će Amerika slati vojnike da se bore u Ukrajini
1

Bela kuća

27.02.2024. 21:34

Da li će Amerika slati vojnike da se bore u Ukrajini

SAD neće slati vojnike da se bore u Ukrajini, saopštila je Bela kuća pošto je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u ponedeljak pokrenuo pitanje eventualnog slanja kopnene vojske.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve