ZARIF NA SAMITU G7 Tramp: Nisam ljut, Makron me je pitao za odobrenje

ZARIF NA SAMITU G7 Tramp: Nisam ljut, Makron me je pitao za odobrenje

EPA-EFE/IAN LANGSDON


Predsednik SAD Donald Tramp kaže da nije bio iznenađen kada je francuski predsednik Makron pozvao iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa u Bijaric u pokušaju da pokrene nove razgovore i umanji tenzije.

“Pitao me je. To uopšte ne smatram bezobraznim, pogotovo kada me je pitao za odobrenje”, rekao je Tramp a prenosi Rojters. Trump je novinarima rekao da “nema komentara” na Zarifovo pojavljivanje tokom Samita G7 u Francuskoj.

Zvaničnici su rekli da Bela kuća nije bila obaveštena da je unapred poslat poziv za Zarifa.

EPA-EFE/Andrew Parsons

EPA-EFE/Andrew Parsons

Međutim, prema rečima jednog neimenovanog francuskog zvaničnika, Makron je lično obavestio Trampa da je šef iranske diplomatije Džavad Zarif pozvan u Bijaric gde se održava samit G7. Ovaj zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, nije rekao kada ili kako je Tramp obavešten o iznenadnom dolasku Zarifa.

Bela kuća je ranije saopštila da je Tramp bio iznenađen Zarifovim dolaskom na mesto gde se održava samit G7. Kancelarija francuskog predsednika potvrdila je da je Zarif otputovao posle četvoročasovne posete, iz Bijarica.

Povezane vesti – Gašenje požara, pošumljavanje… Kako će lideri G7 pomoći Brazilu?

EPA-EFE/IAN LANGSDON

EPA-EFE/IAN LANGSDON

Zarif je u Bijaric došao na poziv Makrona, a poseta je, prema rečima francuskih zvaničnika, organizovana u veoma kratkom roku, a lideri G7 su o tome obavešteni što je pre bilo moguće.

Francuski predsednik preuzeo je vodeću ulogu u pokušaju da spase nuklearni sporazum sa Teheranom iz 2015. godine koji je ugrožen nakon povlačenja SAD, navodi AP. Tokom boravka u Bijaricu, Zarif se sastao sa Makronom, kao i sa francuskim, nemačkim i britanskim diplomatama.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar