Svet
09.06.2020. 16:41
DW

Zašto je policija SAD tako moćna?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američka policija je u poslednjih nekoliko decenija znatno ojačala. Budžet je veliki, skoro niko je ne kontroliše, piše "Dojče Vele".

Kako se dalje navodi, zakoni štite njene pripadnike visokim stepenom imuniteta.

Najnoviji predlog budžeta grada Los Anđelesa je izazvao buru negodovanja na društvenim mrežama. Gradonačelnik Erik Garseti je policiji namenio najviše novaca od svih resora – 1,8 milijardi dolara od ukupno 5,4 milijardi dolara. Na primer, odeljenje za izgradnju stanova i komunalne investicije dobilo je 82 miliona dolara. Budžet još nije usvojen, pa je Garseti zbog negodovanja obećao da će deo sredstava koje je namenio policiji preusmeriti na dobrobit afroameričke i drugih etničkih zajednica. Ali će izdaci za policiju ostati ogromni.

Takva budžetska stavka je uobičajena u američkim gradovima. To je posledica dobrog lobiranja za policiju još devedesetih, kaže Stjuart Šrader, sozilog na Univerzitetu Džons Hopkins:

„Međunarodno udruženje šefova policije nije pokušalo samo da utiče na donošenje oštrijih zakona za suzbijanje kriminala. Oni su pokušali da nametnu obavezu da političari policiji polažu račune, a ne obrnuto". Ovo je Šrader napisao u jednom tekstu iz 2019 koji je objavljen pod naslovom: „Sebe štititi i sebi služiti: Policija u SAD od šezdesteih do danas".

Šrader naglašava da bi u mnogim delovima Amerike gde je stopa kriminala u stalnom opadanju bilo moguće da se samnji obim policijskih aktivnosti, ali po njemu policija štiti svoje resurse, umesto da oslobodi kapacitete: „Policija više nije spremna da odustane od svog profita, pa sve više stavlja zastupanje sopstvenih interesa iznad stvarne misije – suzbijanja kriminala".

U Sjedinjenim Američkim Državama postoji pokret koji ima cilj da se policiji radikalno smanji budžet i da se ona potom potpuno ukine. Ovih dana je ta diskusija ponovo oživela.

Relik Hejz, osnivač organizacije „Organajzing blek" koja okuplja aktiviste u Baltimoru. On kaže da bi novac koji dobija policija trebalo preusmeriti „na kreativne procese, kako bi se eksperimentisalo sa drugim idejama, i razmislilo kako bezbednost još može da izgleda:

„Trebalo bi da investiraju u stvari za koje znamo da su potrebne ljudima. Naime, znamo da kriminal nastaje tako što ljudi ne raspolažu resursima koji su im potrebni". Hejz dodaje: „Kao što se vidi u opštinama širom Amerike, one su potpuno bezbedne kad tamo nema ni jednog jedinog policajca. Zašto onda opštine u kojima ima mnogo policajaca smatraju nedovoljno bezbednim?"

Policija pokušava dodatno da oteža posao istraživanja komunikacije sa građanima jer podatke i dokaze zadržava samo za internu upotrebu. U policijskim statistikama, kako kaže sociološkinja Alijasa Suel, koja predaje na Univerzitetu Emori u Atlanti ,često nedostaju bitni podaci kao što su boja kože ili pol.

Povezane vesti – Obećani rasizam

Kada beli policajac ubije nenaoružanu crnu osobu, njegove kolege, političari i delovi javnosti ga označavaju kao „trulu jabuku" – sugerišući time da se radi o pojedinačnom slučaju. Na srpskom bi se reklo da u svakom žitu ima kukolja. Upravo tu formulaciju je upotrebio i savetnik za bezbednost Robert O'Brajen u intervjuu za Ci-En-En govoreći o policajcu koji je usmrtio Afroamerikanca Džordža Flojda:

„Ne verujem da postoji institucionalni rasizam", rekao je on i dodao: „Verujem da 99,9 procenta naših policijskih službenika jesu izvanredni Amerikanci. Naravno, uvek postoje „trule jabuke".

Alijasa Suel smatra da nije dovoljno da se pažnja usredsredi na pojedinačne policajce: „Loš policajac je loša semenka. On stvara mreže pomagača. Da bi došli do koštice morate da razrežete jabuku. Ako je koštica pokvarena istruliće cela jabuka".

Suel istražuje strukturalni rasizam i tvrdi da je on u današnjim policijskim instizucijama još uvek živ: „Zaista se mora ići u prošlost sve do ropstva. Patrole za odbegle robove su prethodnici današnje policije. Današnji policajci svrstavaju ljude koji imaju crnu ili smeđu kožu na osnovu toga u kriminalce. A kada ste nekoga označili kao kriminalca, onda imate pravo da ga odstranite iz društva".

Ne samo da se policijsko nasilje u sjedinjenim Američkim Državama toleriše već ga i predsednik Donald Tramp indirektno podstiče. Početkom prošle nedelje Tramp je guvernerima prebacio da je njihova reakcija na proteste bila slaba: Ako ne dominirate, to je izgubljeno vreme", rekao je on i dodao: „Onda izgledaš kao gomila idiota. Moraš da dominiraš".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve