Svet
29.12.2021. 10:18
Tanjug

Hongkong

Zatvoren i poslednji opozicioni medij

Cenzura
Izvor: Shutterstock

Više od 200 pripadnika policije Hongkonga upalo je u kancelarije onlajn opozicionog medija Stend Njuz i uhapsili su šest osoba, uključujući uredništvo i upravu zbog sumnje da su objavljivali "buntovničke sadržaje i publikacije".

Stend Njuz je osnovan 2014. godine kao neprofitna organižacija i najistaknutiji je i jedini preostali opozicioni medij u Hongkongu, nakon što je tokom istrage o nacionalnoj bezbednosti ranije ove godine zatvoren kultni tabloid Epl dejli, a vlasnik, tajkun Džimi Lai, odveden u zatvor, prenosi Rojters.

Najnoviji upad kineske policije izaziva zabrinutost za medijske slobode u bivšoj britanskoj koloniji koja se vratila pod kinesku vlast 1997. godine, uz obećanje Pekinga da će štiti širok spektar individualnih prava.

Policija je u saopštenju navela da je postupala po nalogu kojim je ovlašćena da "pretrese i zapleni relevantne novinarske materijale".
 

"Za tu akciju je angažovano više od 200 uniformisanih i policajaca u civilu", navodi se u saopštenju.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izbori u Srbiji: Kakav nadzor će imati mediji
televizor

Usvojena metodologija

27.12.2021. 14:24

Izbori u Srbiji: Kakav nadzor će imati mediji

Kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski izjavio je da je to telo usvojilo metodologiju praćenja rada medija i njihovog odnosa prema političkim akterima u predizbornoj kampanji, ali i u periodu pre raspisivanja izbora.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve