Vesti
25.12.2021. 20:19
Rade Jerinić

Dragan Đilas

Utaja poreza: Dajrekt medija prodata za više od 106 miliona evra

Đilas i Šolak
Izvor: Ekspres

Dragan Đilas prodao Šolaku "Dajrekt mediju" za 106.187.644,00 evra. Po potpisivanju ugovora 4. septembra 2018. godine u dva navrata dobio ukupno 56 miliona evra, a još 50 miliona dobio je početkom aprila naredne godine

"Firmu sam prodao, sav novac je uplaćen u Beograd i platio sam porez na kapitalnu dobit u iznosu od od 2,2 miliona evra", izjavio je Dragan Đilas 2013 godine, kada je formalno prodao većinski udeo u kompaniji Dajrekt medija"" bugarskom biznismenu Krasimiru Gergovu.

Srpska javnost je od prvih dana bila zaintrigirana ovom medijskom akvizicijom jer sve od samog početka je bilo nekako previše dobro "upakovano" u jednu dobru PR priču, u čemu je realno Đilas uvek bio prilično dobar.  U to vreme kao i danas uostalom Krasimir Gergov je bio daleko od ovog nivoa investicija. Ali imao je neke druge kvalitete, prisutnost u medijskom biznisu i veliku ljubav prema golfu. Jedno vreme je čak bio predsednik Golf asocijacije Bugarske.

U Srbiji sličnu strast prem ovom sportu gaji samo Dragan Šolak, koji će se u finalnom činu ove sage o "Dajrekt mediji" ponovo pojaviti. Priča o parama će se pojaviti u prvom činu sa Gergovim ali pare će se, bar one velike, pojaviti tek u finalu koju godinu kasnije.

Finansijski izveštaj
Izvor: EkspresDeo finansijskog izveštaja United media s.a.r.l. za 2018. godinu i Finansijski izveštaj United media s.a.r.l za 2019. godinu

Iako je akvizicija "Dajrekt medije" objavljena kao što rekosmo krajem 2013. godine dugo vremena se ništa nije dešavalo. Čak je Đilas o tome govorio, nakon pojačanog interesovanja javnosti. Objašnjenje koje je tada pružio bilo je na prvi pogled suvislo. Prodaja je komplikovan i spor proces. No, da vidimo šta kažu činjenice.

Šestog aprila 2014. godine akvizicija je završena i "Dajrekt medija" je prodata holandskoj kompaniji CEE media, koju u tom trenutku kontroliše Krasimir Gergov, za sumu od 17,7 miliona evra. Činjenica je da je na ovoj transakciji Dragan Đilas platio porez nakapitalnu dobit u iznosu od 2,2 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti.

Zanimljivo je da neposredno pre isplate kupoprodajne cene ova firma dobija pozajmicu da bi isplatila Dragana Đilasa. Kompanija "Siera" koju kontroliše Dragana Jovanović Džarvil pozajmljuje mu 9,5 miliona evra, a advokat Volfram Andreas Kuomi pozajmljuje 8,2 miliona evra. Jovanovićeva je bliska saradnica Dragana Šolaka, a gospodin Kuomi je sasvim slučajno advokat gospodina Šolaka.

Što se tiče same "Dajrekt medije" ništa se specijalno nije desilo u njenom funkcionisanju i poslovanju, koje je i dalje uglavnom bilo naslonjeno na "Telekom" i druge državne firme kao i godinama pre toga. Menadžment se takođe nije promenio. I dalje su tu bili sve bliski saradnici Dragana Đilasa, predvođeni Jadrankom Drinić, osobom čije ime treba zapamtiti. Ne samo zbog toga što su je potraživali naši pravosudni organi u vezi sa malverzacijama na RTS-u, već i zato što je to ključna osoba kroz koju se prelamaju razni interesi.

Bila je poznata po snažnom uticaju koji je imala na svemoćnog šefa kabineta Borisa Tadića, Miodraga Mikija Rakića, ali je kasnije taj uticaj pomerila i na neke ljude bliske sadašnjoj vladajućoj garnituri. Vrh vlasti je, kao i u vreme Borisa Tadića, bio uglavnom konstantno u mraku, usamljen i uskraćen za informacije o ovim zbivanjima. Gospođica Drinić je sve to vreme pa do osmog meseca 2018. godine direktor "Dajrekt medije".

Jadranka Drinić
Izvor: EkspresJadranka Drinić

U avgustu 2015. godine firma "CEE" prenosi bez nadoknade vlasništvo nad "Dajrekt medijom" kompaniji "Askanijus" iz Holandije, koja je ćerka firme Askanijus s.a.r.l.  iz Luksemburga. Obe su osnovane u martu te godine tačnije luksemburška kompanije je osnovana 15. marta a ćerka firma u Holandiji 16. marta. Iza obe ove kompanije stajao je Dragan Đilas, kasnije kroz jos dve kompanije "Mojoman" propertis sa Britanskih devičanskih ostrva i "Ulyssey Investment" iz Samoe.

Naravno, sve vreme od suspektne prodaje pa do prave akvizicije u septembru 2018, Đilas odnosno Jadranka Drinić rukovode kompanijom.

Prema dokumentima do kojih je došao "Ekspres", a radi se o finansijkim izveštajima Luksemburške kompanije "United media", vidljivo je da je 4. septembra 2018 godine ova kompanija sklopila ugovor o kupovini 100 odsto vlasničkog udela kompanije "Dajrekt medija" i to za iznos od 106.187.644,00 evra. Prema finasijkom i izveštaju revizora za 2018. godinu, "United medija" je platila 4. septembra po potpisivanju ugovora iznos od 51.399.910,00 evra. Na dan 5. oktobra uplaćeno je još 4.847.734,00 evra. Inače vlasnik kompanije "United media" iz Luksemburga je istovremeno i vlasnik SBB, gorepomenuti Dragan Šolak.

Poslednju ratu, u iznosu od ravno 50.000.000,00 evra "United medija" isplaćuje 1. aprila 2019. godine i to se vidi u finasijkom izveštaju i revizorskom izveštaju za tu godinu. Time je transakcija završena i Dragan Đilas je ukupno po osnovu prodaje prihodovao ukupno bezmalo 144.000.000,00 evra.

Sa strane gledano, čitava ova akvizicija u produženom trajanju je sjajan manevar u kome umesto da plati otprilike 20 miliona evra poreza, Dragan Đilas plati 2,2 miliona. Razlika se zove utaja poreza, u kojoj je učestvovalo bar petoro ljudi Dragan Đilas, Gojko Đilas, Dragan Šolak, Krasimir Gergov, Jadranka Drinić.

Sada je red da pravosudni organi daju svoj sud o ovom poslovnom poduhvatu.

Dragan Đilas nije bio dostupan za komentar na ove navode.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li Đilas ima informacije koje niko drugi nema?
Dragan Đilas 11.9.2021.

Predsednički izbori

13.09.2021. 07:00

Da li Đilas ima informacije koje niko drugi nema?

U trenutku kada manje-više svima deluje očigledno da se Aleksandar Vučić sprema za još jednu predsedničku kandidaturu, ali i za izbornu pobedu, lider SSP-a izjavljuje kako nije siguran da će se vođa naprednjaka uopšte kandidovati.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve