Svet
19.10.2019. 18:20
Tanjug

ŽELE REFERENDUM: Demonstranti krenuli ka britanskom parlamentu

tan2019-10-19_161226998_0.jpg
Izvor: PA / Victoria Jones

Desetine hiljada građana izašle su na ulice Londona zahtevajući novi referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Istovremeno u britanskom parlamentu vodila debata o sporazumu koji je premijer Boris Džonson postigao s Briselom o Bregzitu, do koga bi trebalo da dođe 31. oktobra.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Kako javlja Rojters, demonstranti su se okupili u Park lejnu odakle su, noseći zastave EU, krenuli kroz centar grada ka parlamentu.

Victoria Jones/PA via AP Victoria Jones/PA via AP

Mnogi su nosili transparente s porukama u kojima se, između ostalog, Bregzit upoređuje sa izborom predsednika SAD Donalda Trampa, neki su bili obučeni u razne kostime, od kojih jedna grupa kao voće i povrće, a neki su nosili lutke ismevajući političare, pre svega premijera Borisa Džonsona.

Džejms Makgrori, direktor kampanje Glas naroda, koja je organizovala ove demonstracije, izjavio je da bi vlada morala da smiri bes proevropljana i da održi novi referendum o članstvu zemlje u EU.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth AP Photo/Kirsty Wigglesworth

"Ovaj novi sporazum ne odgovara onome što je ljudima obećano, tako da je jedino ispravno da dobiju drugu šansu da se izjasne", rekao je Makgrori.

Na referendumu 2016. 17,4 miliona građana, odnosno 52 odsto, podržalo je Bregzit, dok je 16,1 milion (48 odsto) bilo protiv.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, u javnosti je došlo do izvesnog pomeranja u korist ostanka zemlje u EU, ali nije izvesno da li i do odlučnog preokreta.

Takođe, mnogi građani su izjavili da im je pitanje Bregzita postalo dosadno.

Od jula 2017. u 204 od 226 ispitivanja javnog mnjenja većina ispitanika izjasnila se za ostanak u EU, a u sedam za Bregzit.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve