Svet
10.12.2019. 15:37
N. G.

Zelenski zadovoljan, Putin zadovoljan. Ko je onda kapitulirao?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Da, zadovoljan sam. Sastanak sa (ukrajinskim predsednikom Volodimirom) Zelenskim je održan u dobroj i atmosferi poput poslovne", rekao je Putin novinarima, nakon sastanka u Parizu i samita Normandijske četvorke o rešavanju krize u Ukrajini.

Tokom njihovog prvog susreta, predsednici Putin i Zelenski postigli su dogovor o razmeni zarobljenika do kraja godine i dogovorili potpunu primenu primirja iz 2015. godine. Zelenski je pod sve većim pritiskom nacionalista na domaćem terenu koji ga optužuju za kapitulaciju pred Rusijom. Međutim, pokazalo se da za Putina ovaj susret nije bila laka pobeda. Rezultat je više izjednačen, nego što se misli.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Ludovic Marin/Pool via AP

Naime, Putin i Zelenski razgovarali su u okviru samita Normandijske četvorke, a sastanku su prisustvovali i francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Pročitajte još: Neko je ponovo rekao SSSR

Mediji su preneli da su se Putin i Zelenski pre sastanka rukovali, ali bez osmeha. Portparolka Zelenskog Julija Mendel izjavila je da su razgovori na samitu Normandijske četvorke, koju čine Rusija, Francuska, Nemačka i Ukrajina, bili veoma uspešni.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Christophe Petit Tesson/Pool via AP

"Šta god da se napiše danas, većina izveštaja je lažna. Štaviše, razgovori su bili veoma uspešni", rekla je Mendelova. Prema njenim rečima Zelenski je uspeo da iznese svoje stavove.

"Mislim da je ukrajinska pozicija predstavljena veoma snažno", rekla je portparolka ukrajinskog predsednika. Ipak, kako je rekla, tokom sastanka se nije razgovaralo o Krimu, kao i da za sada nema planova da se o tome razgovara.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je kazao da su lideri Normandijske četvorke nastavili razgovor tokom radne večere.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Charles Platiau/Pool via AP

"Nakon sastanka Putina i Zelenskog razgovori su nastavljeni na radnoj večeri", rekao je Peskov.

Pozicija Zelenskog oslabljena je nakon što je Rusija uskratila recipročne mere na povlačenje ukrajinskih trupa sa linija fronta, i skandala u SAD oko telefonskog razgovora sa Trampom. Međutim, iako je dojučerašnji komičar imao mnogo više da izgubi, za razliku od prethodnika Petra Porošenka, izbegao je vređanje Putina, što bi mu donelo kratkoročne političke poene na domaćem terenu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Thibault Camus

Rusija je nagovestila da bi Ukrajina mogla da povrati suverenitet nad regionom i kontrolu na istočnoj granici, ukoliko bi odustala od EU i NATO. Međutim, Zelenski je na konferenciji za novinare jasno istakao da ne može biti ustavnih i političkih promena koje Rusija želi dok se ne reše bezbednosna pitanja, uključujući kontrolu granice.

U utorak ujutro, demonstranti su se okupili u blizini kancelarije Zelenskog u centru Kijeva. Oni su istakli da se sastanak u Parizu nije završio "kapitulacijom" koje su se plašili.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
17.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve