Svet
15.03.2022. 14:42
Beta

Rat u Ukrajini

Zelenski zatražio više oružja od evropskih lidera

Zelenski
Izvor: UK PARLIAMENT / UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR HAN

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od Zapada više oružja radi suprotstavljanja ruskoj invaziji na Ukrajinu, rekavši liderima deset evropskih zemalja da bi pomaganjem Kijevu pomogli sebi.

Obraćajući se video vezom liderima zemalja iz grupe Združene ekspedicione snage (JEF), Zelenski je rekao da ukrajinska vojska ubrzano troši oružje i drugu opremu koju su zapadne države isporučile Kijevu.

Na sastanku lidera zemalja JEF u Londonu, Zelenski je apelovao i na uvođenje potpunog trgovinskog embarga Rusiji, rekavši da uvedene sankcije nisu dovoljne da zaustave rusko napredovanje u Ukrajini.

"Moramo da priznamo da je Rusija odmetnuta država i mora biti uveden trgovinski embargo sa Rusijom. To je nešto što je potrebno nama, ali i vama, kao i ostatku sveta, kako bismo osigurali mir u Evropi i Ukrajini", kazao je Zelenski.
 

On je ponovo izrazio frustraciju zbog odbijanja NATO-a da uvede zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

Grupa JEF, koju predvodi Velika Britanija, stvorena je radi brzog reagovanja na međunarodne krize. Čini je deset država, među kojima su članice NATO-a poput Velike Britanije i baltičkih država, ali i zemlje koje nisu deo alijanse, kao što su Švedska i Finska.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ambasada Ukrajine: Osudite podršku ruskoj invaziji u Beogradu
podrška rusiji

Javni poziv

14.03.2022. 16:01

Ambasada Ukrajine: Osudite podršku ruskoj invaziji u Beogradu

Ambasada Ukrajine u Srbiji osudila je skup podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu koji je održan u nedelju u Beogradu i pozvala srpske vlasti da "odmah i javno osude i kazne učesnike" akcije koja "promoviše podršku ratu i podstiče i ohrabruje učešće u njemu na strani države agresora".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve