Vesti
14.03.2022. 16:01
Beta

Javni poziv

Ambasada Ukrajine: Osudite podršku ruskoj invaziji u Beogradu

podrška rusiji
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Ambasada Ukrajine u Srbiji osudila je skup podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu koji je održan u nedelju u Beogradu i pozvala srpske vlasti da "odmah i javno osude i kazne učesnike" akcije koja "promoviše podršku ratu i podstiče i ohrabruje učešće u njemu na strani države agresora".

U Beogradu je u nedelju održana vožnja podrške Rusiji u kojoj je kolona vozila, od kojih su mnoga bila obeležena slovom "Z", poput ruskih tenkova i borbenih vozila u Ukrajini, kao i ruskim i srpskim zastavama, prošla centralnim gardskim ulicama. 

"Nadamo se da će srpska vlada odmah javno osuditi i kazniti učesnike pomenutih hibridnih akcija u Beogradu koji predstavljaju podršku terorističkom ratu za uništavanje naroda Ukrajine, sprečiti slične događaje u budućnosti, kao i da odmah i potpuno ukloniti antiukrajinske genocidne simbole sa ulica i zidova Beograda i drugih gradova u Srbiji", saopštila je ukrajinska ambasada.

U saopštenju se dodaje da "nedostatak brzog i snažnog odgovora vlasti Srbije na ovakvu sramotnu akciju izaziva ne samo duboko ogorčenje, već i zakonomerno pitanje za stav srpskih vlasti, uključujući ljudski i moralni, o krvavoj agresiji (predsednika Rusije Vladimira) Putina protiv Ukrajine".

Ambasada takođe ukazuje i na "zasad pojedinačne slučajeve agresivnog ponašanja predstavnika proruskih organizacija u Srbiji" prema ukrajinskim izbeglicima, učesnicima protesta zbog ruske invazije pa čak i agresije prema srpskim novinarima.

"Očigledno je da su ovakvi napadi ruskih plaćenika usmereni na sejanje straha i mržnje između srpskog i ukrajinskog naroda", dodaje se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

u Tuzli podržavaju Urajinu, u Banjaluci Rusiju
ukrajina, 5. 3. 2022.

Rat

13.03.2022. 00:32

u Tuzli podržavaju Urajinu, u Banjaluci Rusiju

Nekoliko hiljada građana okupilo se u Tuzli na skupu podrške Ukrajini. Građani su nosili zastave BiH i Ukrajine, kao i transparente: "Stop Putin. Stop rat", "Stop agresiji", "Stop rat. Sigurna Evropa – sigurna BiH".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve