Svet
26.07.2023. 15:07
Beta

Da se ne zaboravi

Dan kada je zemljotres u Skoplju usmrtio više od 10.000 ljudi

Skoplje
Izvor: Shutterstock

Skoplje obeležava 60 godina od katastrofalnog zemljotresa 1963. godine u kojem je život izgubilo više od 1.000 ljudi.

Cveće na Spomenik žrtvama zemljotresa na Gradskom groblju položili su ove srede predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, delegacije vlade i Grada Skoplja, kao i ambasadori i delegacije diplomatsko-konzularnih predstavništava.

U katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio Skoplje 26. jula 1963. godine u 5.17  poginulo je 1.070 ljudi, a povređeno oko 3.000, srušeno je 15.800 stanova, a oštećeno 28.000.

Povodom 60. godišnjice skopskog zemljotresa održana je i sednica Sobranja Severne Makedonije  na kojoj je govorio premijer Dimitar Kovačevski.

"Danas se sećamo stradalih, saosećamo sa njihovim porodicama koje i dalje osećaju bol, ali se sećamo i hrabrosti svih onih koji su iz haosa i ruševina 26. jula pomogli da se rodi novo Skoplje", rekao je Kovačevski.

Kako je istakao, iz jedne od najvećih tragedija koju je doživeo grad je uspeo da se ponovo uzdigne uz pomoć Skopljana, ali i celog sveta.

"Lep grad je ponovo je nikao. Skoplje se podiglo na temeljima ruševina i porušenog, rodilo se novo, moderno Skoplje, koje je unelo novi, kosmopolitski duh i energiju u kojoj se stapaju staro i novo, savremeno i tradicionalno", rekao je Kovačevski.

Kroz projekat Ministarstva kulture pod nazivom "Skoplje u pet i sedamnaest", povodom 60. godišnjice velikog zemljotresa, biće održano nekoliko manifestacija na nekoliko lokacija širom grada.

Aktivnosti u okviru tog projekta počele su sinoć u parku "Ibni Pajko", u centru Skoplja, koncertom sa makedonskim evergrin kompozicijama i tekstovima posvećenim Skoplju.

Za danas je  najavljeno više izložbi i multimedijalnih događaja, među kojima su i digitalna izložba "Uspon i pad Skoplja" Državnog arhiva i revija kratkometražnih filmskih žurnala "Filmskih novosti" povodom zemljotresa u Skoplju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve