Svet
30.01.2024. 21:40
Beta-AFP

Pariz

Životinje poginule u ratovima dobile spomenik (FOTO)

1
Izvor: Shutterstock

Spomenik koji odaje počast životinjama poginulim tokom ratova, pre svega Prvog svetskog rata, svečano je otvoren u Parizu.

Plave siluete, boje odeće francuskih vojnika iz Velikog rata, konja, magarca, psa i vojnika koji drži goluba sada stoje na trgu u sedmom arondismanu u Parizu, gde se nalazi Ajfelova kula.

Oko 11 miliona konja, 100.000 pasa i 250.000 golubova stradalo je tokom Velikog rata, i imali su "važnu ulogu" u ratu jer su prenosili vojnu opremu, hranu, pisma i drugu pomoć, navodi se u natpisu pored spomenika.

Za udruženje Pari Animo Zoopolis (Paris Animaux Zoopolis - PAZ), spomenik je rezultat petogodišnje kampanje, pokrenute 2018. za stogodišnjicu primirja u Prvom svetskom ratu.

Neimenovani predstavnik PAZ-a rekao je da se pariske vlasti nisu protivile spomeniku životinjama i dale saglasnost, ali su se ipak bunili neki odbornici smatrajući da se spomenici dižu za ljude a ne za životinje.

"Odlučujuća je bila podrška predsednika francuskog Emanuela Makrona za inicijativu Sećanje, pokrenute u čast vojnicima poginulim za Francusku", dodao je predstavnik PAZ-a.

Dodao je da se Pariz na taj način pridružuje opštinama na severoistoku Francuske, koje imaju slične spomenike, kao i u inostranstvu nekim gradovima kao što su Otava, Kanbera, London i Brisel.

U Parizu već postoje dve spomen ploče koje odaju počast konjima "mobilisanim" tokom Prvog svetskog rata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Iran poslao životinje u svemir
Putovanje u svemir, raketa

Evo zašto..

06.12.2023. 19:00

Iran poslao životinje u svemir

Iran je, u okviru priprema za misije sa ljudskom posadom, poslao u svemir kapsulu sa životinjama.
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve