Svet
24.03.2022. 11:47
Beta

Litvanski poslanici

"Znak "Z" i Georgijevsku lentu izjednačiti sa nacističkim simbolima"

Simbol Z
Izvor: ANP / RAMON VAN FLYMEN

Litvanski poslanici predložili su da se Georgijevska lenta i znak Z kojim se obeležavaju vozila ruske vojske u Ukrajini, izjednače sa nacističkim i komunističkim simbolima.

Deljenje ili isticanje crno-narandžaste Georgijevske lente ili simbola Z na skupovima ili drugim masovnim događajima bi, prema tom predlogu, bilo kažnjavano sa do 500 evra.

Ta dva simbola proruski aktivisti koriste kao propagandu i za zastrašivanje, smatraju poslanici Monika Ošmianskiene i Linas Jonauskas, koji su podneli predloge amandmana na Zakonik o administrativnim prekršajima i Zakon o okupljanjima, prenela je litvanska novinska agencija ELTA.
 

"Godinama se govori o zabrani Georgijevske lente. To je postalo sredstvo propagande i sredstvo za provociranje i izazivanje podela i neprijateljstva među ljudima, simbol agresije i nasilja, što nema nikakve veze sa odavanjem počasti onima koji su poginuli u Drugom svetskom ratu", izjavio je Jonauskas iz Socijaldemokratske partije.
 

Georgijevska lenta je bila deo mnogih visokih vojnih odlikovanja koje su dodeljivali Ruska Imperija, Sovjetski Savez i današnja Ruska Federacija. Postala je jedan od najprepoznatljivijih simbola Dana pobede u Drugom svetskom ratu, a u savremenoj Rusiji patriotski simbol kojim se javno iskazuje podrška vladi.

Georgijevska lenta
Izvor: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Poslednjih godina, medjutim, u nekim postsovjetskim republikama, kao što su Ukrajina, Gruzija i baltičke zemlje, povezuje se sa rusofilijom i ruskim nacionalizmom i iredentizmom. Lenta je takodje korišćena za isticanje podrške prethodnom ruskom upadu u Ukrajinu 2014. godine.

"Slovo Z, koje je postalo simbol ruske invazije na Ukrajinu, već se koristi za zastrašivanje i maltretiranje", kazao je Jonauskas, prenosi EURACTIV.com.

U Litvaniji je zakonom zabranjeno deljenje i isticanje zastava i grbova nacističke Nemačke, SSSR-a i Litvanske Sovjetske Socijalističke Republike, kao i simbola nacističkih i komunističkih organizacija, uključujući "svastiku", simbol SS, sovjetski srp i čekić i petokraku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako rat u Ukrajini pogađa automobilsku industriju
Automobili

Paladijum

28.02.2022. 10:32

Kako rat u Ukrajini pogađa automobilsku industriju

Sukobi u Ukrajini pojačaće probleme sa isporukom u automobilskoj industriji, procenjuje predsednik nemačke privredne komore DIHK Peter Adrian.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve