U fokusu
06.09.2021. 19:10
Teodora Stojanović

Skupo je biti đak prvak

Koliko košta polazak u školu

škola, knjige, udžbenici
Izvor: Shutterstock

Prvi septembar zvaničan je kraj leta i rezervisan je za polazak u škole. Najviše mu se raduju đaci prvaci, kojima ovaj dan predstavlja početak novog poglavlja u životu. Prvi put će sesti u školske klupe ali i poneti ranac punknjiga. Ono što svakog roditelja brine uoči ovog važnog dana ne - koliko koštaju te knjige u rancu ali sve ostalo što je potrebno za nastavu?

Kosovska ulica u Beogradu poznata je po kombijima punim polovnih knjiga. Tu ulicu roditelji posećuju svake godine u nadi da će ih nova školska godina manje koštati. Međutim, prema saznanjima redakcije "Ekspres", polovnih knjiga za prvi razred osnovne škole skoro i da nema na ovom mestu.

"Ne nabavljam ništa za prvi i drugi razred osnovne, jer roditelji to ne kupuju. Zapravo, grad Beograd refundira novac roditeljima za te knjige, i mnogo im je onda lakše da kupe nove. Za sve udžbenike im bude uplaćen novac, a njih koštaju samo vežbanke", kaže za "Ekspres" jedan od prodavaca knjiga u Kosovskoj, koji je želeo da ostane anoniman.

Posetili smo i obližnju knjižaru u istoj ulici i tamo smo saznali da đak prvak u rancu u proseku nosi od osam do deset knjiga, koje koštaju oko osam hiljada dinara.

Razlika zavisi od izdavača, a to zavisi od izbora za koji se opredeli svaka učiteljica posebno. To znači da ako roditelji imaju dvoje dece, ona često ne mogu da naslede udžbenike jedno od drugog jer učiteljica sledeće godine odabere drugog izdavača.

Po kuloarima se priča i da one korumpiraju na različite načine, a da u to spada i poklanjanje kompjutera, na primer. 

Prodavci iz Kosovske ulice uputili su nas na Trg Nikole Pašića, jer kako kažu, jedino tamo možemo pronaći nešto polovno za prvi razred.

"Polovne knjige su kod mene 50 odsto jeftinije nego nove, ali nemam vežbanke koje već nisu popunjene. Novitet je u tome da matematika ima četiri knjige, koje u radnji koštaju hiljadu i po dinara, kod mene su osamsto", kaže prodavac na Trgu Nikole Pašića, koji je takođe želeo da ostane anoniman.

Knjige za matematiku sadrže dva udžbenika i dve vežbanke, koje se koriste u različitim tromesečjima. S obzirom na to da đak prvak ima na leđima ranac skoro veći od njega, koji teži i po nekoliko kilograma, ovo mu može biti i olakšica. 

Međutim, roditelji ne mogu biti srećni jer samo za jedan predmet moraju izdvojiti više novca. Grad Beograd poklanja udžbenike za prva dva razreda osnovne škole, ali ono što bi roditelji trebalo da znaju je to da uz svaki udžbenik ide i jedna vežbanka, koju oni sami plaćaju. Polovnih vežbanki nema, zapravo - ako ih i nađete biće već popunjene. 

"Za mene je ovo veliki trošak, ali ne mogu da ne pošaljem dete u školu. Idem od Kosovske do Trga u nadi da ću pronaći bilo šta polovno što se može iskoristiti, jer mi je svaka finansijska olakšica dobrodošla. Nisu samo knjige trošak, tu su i pernice, olovke, ranac i još mnogo toga", rekao nam je jedan od roditelja. 

Grad Beograd za prva dva razreda osnovne škole poklanja knjige, ali šta je sa ljudima koji žive van ovog grada?

Pozvali smo roditelja iz Varvarina, čije dete ove godine kreće u drugi razred. Prema njegovim rečima, prošle godine platio je knjige osam hiljada dinara, a novac nije bio refundiran.

"Dosta je skupo, svake naredne godine sve više košta. Prvi put čujem za to refundiranje novca, meni ništa nije bilo uplaćeno", kaže za "Ekspres" Jelena Milojević.

Dakle, da zaključimo - lepo je ali i skupo imati đaka u kući, bilo da je on prvak ili da ide u bilo koji sledeći razred. 

I svake godine je tako i ništa se u vezi sa tim ne menja. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate koja škola u Srbiji je najstarija i gde se nalazi?
škola kralj PEtar pRvi

Rani počeci

01.09.2021. 06:05

Da li znate koja škola u Srbiji je najstarija i gde se nalazi?

Prvi septembar nikada nije spadao u omiljene datume, posebno među mladima. Raspust je gotovo, obaveze se vraćaju sa odmora, a sa njima i đaci u klupe.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
18°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve