U fokusu
15.07.2023. 15:32
R.E.

Niš

Obuka vodiča i pasa za specijalna dejstva i operacije (FOTO)

1
Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

U Centru za obuku pasa u Nišu u toku je obuka vodiča i službenih pasa za antiterorističke i protivdiverzantske akcije u specijalnim i jedinicama vojne policije Vojske Srbije.

Obuku pohađaju profesionalni vojnici — vodiči pasa, koji u Centru stiču znanja i veštine neophodne za upotrebu pasa u specijalnim operacijama Vojske Srbije i pružanje prve pomoći u slučaju bolesti ili povrede psa u toku realizacije zadatka.

Uporedo sa obukom vodiča vrši se i obučavanje pasa, koji su uzgojeni u Centru i posebno odabrani za ovu namenu i koji će nakon uspešno završene obuke biti upućeni u jedinice Vojske Srbije.

Osposobljavanje za ove dužnosti traje više meseci. U skladu sa zadacima za koje su psi namenjeni, za to vreme se realizuje opšta obuka i uvežbavanje specifičnih aktivnosti, kao što su napad, odbrana, savlađivanje prirodnih i veštačkih prepreka, upadi u objekte i motorna vozila i neutralisanje protivnika.

Obuka vodiča i pasa za specijalna dejstva i operacije, koja se u Centru sprovodi tokom cele godine, doprinosi unapređenju sposobnosti specijalnih snaga Vojske Srbije, budući da su psi, zahvaljujući superiornim čulima i sposobnosti da brzo i bez upotrebe smrtonosne sile savladaju protivnika, nezamenjiv pratilac u realizaciji mnogih zadataka.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve