U fokusu
15.06.2023. 11:28
Beta

"Dragi prijatelju"

Kako je Putin čestitao rođendan Siju (FOTO)

Putin i Si
Izvor: SPUTNIK POOL / PAVEL BYRKIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je čestitku svom "dragom prijatelju" i kineskom kolegi Si Đinpingu povodom njegovog 70. rođendana, izrazivši želju za jačanjem njihovih odnosa u jeku sukoba u Ukrajini.

"Iskreno vam želim dragi prijatelju dobro zdravlje, sreću, prosperitet i uspeh", napisao je Putin u telegraju objavljenom na sajtu Kremlja.
 

"Računam na nastavak našeg konstruktivnog dijaloga i blizak zajednički rad na aktuelnim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima za dobrobit naroda Rusije i Kine", rekao je on.

Putin je uputio reči hvale Si Đinpingu ocenjujući da je Kina pod njegovim vođstvom zabeležila "impresivne uspehe - nacionalna privreda pokazuje čvrst rast, bogatstvo građana je povećano, položaj Pekinga na svetskoj sceni je ojačao".

Putin je takođe pozdravio napore njegovog kineskog kolege ka jačanju odnosa globalnog partnerstva i strateške saradnje Moskve i Pekinga.

Rusija i Kina imaju bliske odnose koji su ojačali od početka ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februra 2022. i niza zapadnih sankcija uperenih protiv ruske privrede. 

Peking takođe nije osudio napad Rusije na njenog ukrajinskog suseda. Si Đinping je posetio je Moskvu u martu gde je izjavio da bilateralni odnosi "ulaze u novu eru".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve