U fokusu
10.09.2021. 11:28
Tanjug

"Konačno dogovor"

Vučić: Podižemo veliki memorijalni kompleks žrtvama Jasenovca

Porfirije i Vučić
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je, nakon razgovora sa patrijarhom Porfirijem, da je konačno postignut dogovor o izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini, u kojem bi se podsetilo na sve zločine nad srpskim narodom.

"Danas smo konačno postigli dogovor, i prenosim potvrdu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, da svesrpsko svetilište u Donjoj Gradini, na teritoriji RS, BIH, podignemo veliki memorijalni centar u kojem bi podsetili na sve zločine nad srpskim narodom, da ne bude zatrto njihovo stradanje", objasnio je Vučić u izjavi novinarima.

Srbija će finansirati izgradnju sa 80 odsto, a RS sa 20 procenata.

Vučić je ukazao da je 80 godina je od stvaranja najmonstruoznije fabrike srmti u Evropi - sistema logora Jasenovac.

Preneo je da su tokom današnjeg sastanka bili u kontaktu sa Dodikom, i da je razgovarano kako i na koji način da SE osnaži kulturA pamćenja, kako da da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, šta je to šta može da država pomogne SPC koja ima značajnu ulogu u celom procesu.

"Razgovarali smo i čuli i od patrijarha i vladike Jovana o situaciji u samom jasenovačkom kompleksu gde srpska crkva ima veliki broj objekata u svom vlasništvu, gde treba mnogo toga da obnovimo. RS pomaže u obnovi srpske škole u Jasenovcu, a mi ćemo učestvovati u obnovi objekata, kao i obnovi pakračke biblioteke i pakračkog dvora sedištu eparhije", ukazao je on.

Vučić je ukazao da važna institucija, Muzej žrtava genocida, koji je stvoren 1992. nema svoje prostorije, i da je dogovoreno da se pokuša na prostoru Starog sajmista da se one uspostave. Međutim, dodao je da postoje imovinski problemi, i da će se pokušati da se to reši - da se vidi kako da ti ljudi koji tu u skladu sa pravom i bez prava koriste određeni prostor - te potom otvore neki od paviljona koji bi bili pravo mesto za Muzej žrtava genocida, koji bi pokaza celom svetu stradanje Srba.

Prema njegovim rečima 22. aprila krenuće se u realizaciju tog poduhvata.

"Zajedno ćemo podneti inicijativu da leva obala Save dobije naziv Obale jasenovačkih žrtava, što bi obuhvatilo sve žrtve i srpske, jevrejske, romske i sve druge. Verujemo da će to naići na odobrenje gradskih vlasti. Cilj je da svetskoj javnosti ukažemo kroz šta je srpski narod prolazio pre 80 godina, da se širi istina", naglasio je Vučić.

Rekao je da je zadovoljan što država može da učestvujem u onome što je od velikog značaja za naš narod, ponosan što Srbija i srpski narod pamte, što nikada neće zaboraviti užasne zločine u Jasenovcu.

"Srbija danas to može da učini, Srbija se ne stidi svojih žrtava. To su naši junaci i daćemo sve od sebe da njihovo junačko delo ne bude zaboravljeno", poručio je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jasenovac 80 godina posle: Treba slušati žive svedoke
logor, žice, zatvor

Muzeja žrtava genocida

26.08.2021. 08:39

Jasenovac 80 godina posle: Treba slušati žive svedoke

"Pored svedočanstva i memoara sada nam ostaju samo sećanja onih koji su preživeli Jasenovac, a oni su uglavnom tada bili deca i zato moramo da ih slušamo, razumemo i pokušamo da shvatimo kako je došlo do toga da je Nezavisna država Hrvatska pokušala da ih uništi", kaže za Tanjug televiziju istoričar Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković, a povodom 80 godina od uspostavljanja koncentracionog logora Jasenovac.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve