Batut: Dovoljno vakcina pred upis dece u školu

Batut: Dovoljno vakcina  pred upis dece u školu


Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je da u domovima zdravlja postoji dovoljno vakcina predviđenih za imunizaciju dece pri upisu u prvi razred osnovne škole i apelovao na roditelje da decu vaksinišu besplatnim vakcinama koje je obezbedila država.

Vakcine koje se ovih dana spominju u medijima, kako se navodi u saopštenju Instituta, nisu predviđene važećim Pravilnikom i Kalendarom imunizacije, te je njihova kupovina od strane roditelja u apotekama nepotrebna.
Iz instituta ističu da nema nestašica vakcina i da su vakcine dostupne na vakcinalnim punktovima.
“Prilikom pregleda u domu zdravlja kod izabranog pedijatara, radi upisa u prvi razred osnovne škole, svako dete će primiti vakcine predviđene Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije i u skladu sa Kalendarom obavezne imunizacije dece”, piše u saopštenju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarcević izjavio je da deca moraju da idu u škole i da moraju da budu vakcinisana i da se nevaksinisanjem krši Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te da za roditelje slede i novčane kazne.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar