Dva digitalna koda u borbi protiv korone: Evo kako rade?

Dva digitalna koda u borbi protiv korone: Evo kako rade?

Shutterstock


Kineska vlada je angažovala pomoć dva internet velikana u zemlji – Alibaba (BABA) i Tencent (TCEHI) – da naprave sisteme zdravstvenog koda na njihovim popularnim aplikacijama za pametne telefone. Alibabina aplikacija za plaćanje mobilnim telefonima Alipay i Tencent-ova aplikacija za slanje poruka Wechat koriste stotine miliona ljudi. Postavljanje zdravstvenih kodova na ove platforme mnogima olakšava pristup. Hangzhou, veliki grad u istočnoj provinciji Zhejiang u kojem se nalazi Alibaba, jedan je od prvih gradova koji su koristili zdravstvene kodove kako bi odlučili koji građani treba da pređu u karantin.

Sistem je pokrenuo 11. februara Alipay. Da bi stekli zdravstveni kod, građani moraju da popune svoje lične podatke, uključujući ime, matični broj ili broj pasoša i telefonski broj na stranici za prijavu. Zatim se od njih traži da prijave svoju istoriju putovanja i da li su u prethodnih 14 dana došli u kontakt sa bilo kojim potvrđenim ili sumnjivim pacijentima Covid-19. Takođe moraju da potvrde polja za bilo kakve simptome koji bi mogli da imaju: temperaturu, umor, suvi kašalj, zapušen nos, curenje iz nosa, bolovi u grlu ili proliv.

Pročitajte još: Deonice Amazona nikada skuplje

Nakon što vlasti potvrde informacije, svakom korisniku je dodeljen QR kod u crvenoj, žutoj ili zelenoj boji. Korisnici sa crvenim kodom moraju da uđu u državni karantin ili samokarantin u trajanju od 14 dana, a korisnici sa žutim kodom biće u karantinu sedam dana, dok se korisnici sa zelenim kodom mogu slobodno kretati gradom, navodi se u saopštenju vlasti Hangzhoua.

Zdravstveni kodovi mogu takođe poslužiti za praćenje kretanja ljudi u javnim prostorima, jer stanovnici skeniraju svoje QR kodove prilikom ulaska na javna mesta. Jednom kada se dijagnosticira potvrđeni slučaj, vlasti su u mogućnosti da brzo pronađu gde se pacijent nalazio i identifikuju ljude koji su bili u kontaktu s tom osobom. Osoba upoznata sa razvojem zdravstvenih kodova na Alipay-u rekla je za CNN Business da su sistem razvile i vladine agencije, a Alipay pruža samo platformu i tehničku pomoć. U međuvremenu, Tencent je takođe razvio sličan zdravstveni sistem QR kodova na Wechatu, prvi put predstavljen početkom februara u južnom gradu Šenžen, gde je Tencent sa sedištem.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar