Vesti
07.06.2023. 12:33
Beta

Dužine 3.500 metara

Aerodrom "Nikola Tesla" ima novu pistu

avionska pista, aerodrom
Izvor: Shutterstock

Nova pista ne Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, dužine 3.500 metara, otvorena je u sredu.

To je druga poletno-sletna staza na beogradskom aerodromu i zameniće postojeću koja će uskoro biti remontovana. Kada se završi njena rekonstrukcija, umetnuta staza postaće paralelna rulna staza i biće u upotrebi u slučaju da glavna ne može da se koristi.

Investitor je kompanija Belgrade Airport, koju je osnovala francuska kompanija Vansi (Vinci), koncesionar Aerodroma "Nikola Tesla".

Generalni direktor Aerodroma "Nikola Tesla" Fransoa Berizo je rekao da taj aerodrom okuplja najprofesionalnije ljude u svojoj struci.
 

"Svima onima koji nisu mogli da nam se pridruže želim da se zahvalim na napornom radu. Ovo nije samo uspeh beogradskog aerodroma, ovoga ne bi bilo bez aerodromske zajednice. Želim da se zahvalim SMATS-i i Er Srbiji, partnerstvo sa Er Srbijom je od velikog značaja za nas", istakoa je Berizo. 
 

Ambasador Francuske Pjer Košar je rekao da se ispisuje novi list u saradnji Srbije i Francuske.

"Beogradski aerodrom je prepoznatljiv simbol naše bilateralne saradnje, kako bi Srbija preuzela svoju ulogu kao regionalna sila. Ovaj aerodrom ide ka tome da postane regionalno čvorište", kazao je Košar.

Dodao je da je širenje beogradskog aerodroma bitno za ekonomsku i trgovinsku saradnju sa drugim zemljama, i da će pomoći Srbiji na evropskom putu.

Otvaranju nove piste prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je ugovor sa francuskom firmom Vansi o upravljanju beogradskim aerodromom jedna od pet najboljih stvari koje su urađene u Srbiji poslednjih 30 godina.

"Pogledajte dva kontrolna toranja, terminale, to je Srbija budućnosti", rekao je Vučić i dodao da je Srbija druga zemlja u Evropi po rastu broja turista.

On je istakao da će rekonstrukcija beogradskog aerodroma, u koju je uloženo 732 miliona evra, biti završena 2024. godine.

"Ovo su najobimniji radovi od kada je napravljen aerodrom. Nisam verovao da će sva ulaganja biti urađena. Hvala našim francuskim prijateljima na tome, zato što stu pokazali da je beogradski aeodrom jedan od najlepših aerodoma u ovom delu Evrope. Za manje od dve godine avioni će moći da sleću i uz najnižu vidljivost", kazao je Vučić.
 

Dodao je da je važno je da budu nastavljena ulaganja i u terminale, i u parkinge, u stanice za metro koji se gradi. 

"Nadam se da će beogradski aerodom, koji je 2022. godine opslužio 5,6 miliona putnika, dostići cifru od 15 miliona putnika", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve