Vesti
17.06.2021. 08:27
R.E.

Došla iz Rumunije?

Afrička kuga kod divlje svinje u Banatu

divlja svinja
Izvor: Shutterstock

U otvorenom lovištu Vršačkih planina, na potezu između sela Malo Središte i Gudurica, pronađen "svež" leš praseta divlje svinje, za koje je analizom utvrđeno da je bilo zaraženo afričkom kugom, sto odsto smrtonosnom bolešću, pišu Novosti.

To je podiglo na noge sve nadležne institucije, koje će sada još više pojačati kontrolu, kako zaraza ne bi došla do stočarskih farmi i domaćinstava u tom regionu, ali i šire.

Pretpostavlja se da je uginula jedinka došla iz Rumunije, gde je afrička kuga registrovana pre više od tri godine. Takođe, lovočuvari su istog dana sa druge strane planine, prema selu Sočica, pronašli još jedan leš te divljači, za koji se još čeka potvrda da li je bio zaražen, navodi list.

Zoran Kerkez iz vršačke veterinarske stanice "Vet" d.o.o. izjavio je da je, od kad je 2018. godine afrička kuga počela da se približava Banatu iz pravca Rumunije, najveća bojazan bila upravo od divljih svinja, jer one slobodno prelaze iz jedne u drugu zemlju.

"Sada je najvažnije da se ta krda mapiraju i da im se ograniči kretanje, kako se zaraza ne bi širila. Sanitarni odstrel zasada nije opcija, jer bi time samo rasterali jedinke i tako dobili nekontrolisana žarišta na više mesta", rekao je Kerkez.

Afrička kuga je sto odsto smrtonosna, jer za nju nema leka. Ako samo jedna jedinka oboli, eutanazija mora da se uradi nad svim svinjama u krdu, kako se bolest ne bi dalje širila. Ne postoji opasnost da se ona prenese na čoveka ili druge vrste životinja.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Životinje i korona: Da li su u opasnosti i naši kućni ljubimci
Shutterstock

Pitali smo veterinara

03.05.2021. 08:00

Životinje i korona: Da li su u opasnosti i naši kućni ljubimci

Da li i kako životinje mogu da dobiju koronu, koji su prvi simptomi, kako izgleda lečenje i da li one prenose COVID 19 nama ili mi njima – pitali smo stručnjaka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve