Život
03.05.2021. 08:00
Dragana Todorović

Pitali smo veterinara

Životinje i korona: Da li su u opasnosti i naši kućni ljubimci

Shutterstock
Izvor: Shutterstock

Da li i kako životinje mogu da dobiju koronu, koji su prvi simptomi, kako izgleda lečenje i da li one prenose COVID 19 nama ili mi njima – pitali smo stručnjaka.

Povodom vesti da je vidra u jednom zoo-vrtu u Džordžiji (SAD) pozitivna na COVID-19, koji je dobila od čuvara, razgovarali smo sa dr vet. med. Ivanom Jankovićem, stručnim konsultantom za ponašanje životinja. Interesovalo nas je, pre svega, da li su i naši kućni ljubimci ugroženi?

"Primarni način infekcije kućnih ljubimaca, pri tome mislim na pse i mačke, je kontakt sa obolelim članovima domaćinstva. U Srbiji nije utvrđen ni jedan slučaj COVID 19 infekcije kod pasa i mačaka, što ne znači da se neće pojaviti. Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) je izdao preporuku za prevenciju širenja virusa korona i ponašanje u slučajevima kada su oboleli tzv. terapeutski i psi vodiči slepih i slabovidih. Izolacija životinja u oba slučaja je prva mera sprečavanja daljeg širenja bolesti. Obavezno prijavljivanje veterinarskoj službi je takođe nezaobilazna aktivnost."

Koje su simptomi zaraze kod kućnih ljubimaca, kako da znamo da li se radi o COVID 19 ili nekoj drugoj bolesti?

"COVID 19 simptomatologija kod životinja je identična kao kod ljudi. Kašalj, kijanje, gušobolja, malaksalost, nedostatak apetita, povišena temperatura, jaka glavobolja, ali i dijareja i povraćanje. Osim ovih simptoma, javljaju se i disfunkcija čula mirisa i ukusa, zatim nervni simptomi – vrtoglavica, kao i simptomi koji ukazuju na poremećaj u zgrušavanju krvi. Treba pomenuti da, kao i kod ljudi, i kod životinja ova podmukla bolest ostavlja teške posledice na zdravlje. Otežano disanje, poremećaj rada centra za ravnotežu, neurološki ispadi koji podsećaju na moždani udar, infarkti u raznim tkivima, hroničan umor, samo su neki od simptoma koji ostaju dugo nakon preboljevanja COVID 19."

Kako da lečimo kućnog ljubimca u tom slučaju i da li postoji podatak o tome kolika je smrtnost?

"Terapija je, uglavnom, simptomatska, odnosno potporna ali se koriste i antivirusni lekovi. Ukoliko se sa terapijom počne na vreme, onda je procenat smrtnosti veoma nizak. U suprotnom, smrtnost je skoro 100%. Ovo posebno važi za kune, razne voluharice i njima slične vrste."

Shutterstock
Izvor: Shutterstock

Da li su u opasnosti samo male životinje ili i sve ostale - krave, ovce, konji, divlje životinje…?

"Najnovija istraživanja su pokazala koje su vrste prijemljive za COVID 19. Uglavnom se radi o sporadičnim slučajevima zaražavanja u laboratorijskim uslovima i u zoološkim vrtovima velikih mačaka, zatim pripadnika pomenute porodice kuna (lasice, kune, vidre i ostale vrste iz ove porodice), nekih voluharica, nekoliko vrsta majmuna i primata, svinja, hrčaka i belorepih jelena. Ptice ne obolevaju od COVID 19. Zbog čestih mutacija virusa pitanje je kada će se put infekcije okrenuti u suprotnom smeru – sa životinja na ljude, ali i kada će ostale vrste postati osetljive na ovu bolest."

Kako se životinje zaraze - od ljudi ili međusobno prenose virus jedna drugoj?

"Iako su do sada izvršena obimna istraživanja još uvek nije utvrđen primarni izvor COVID 19. I dalje je pretpostavka da su slepi miševi ili pangolini glavni krivci za pojavu ove pandemije. Životinje se inficiraju u direktnom kontaktu sa nosiocem virusa (pripadnicima iste ili drugih životinjskih vrsta koje su osetljive na koronavirus, ali i ljudima. Vrlo visoka virulentnost uzročnika i činjenica da inficirane životinje predstavljaju rezervoar virusa omogućavaju lako prenošenje sa jedne jedinke na drugu."

Kako da zaštitimo naše kućne ljubimce, koliko su rizične šetnje i igre sa ostalim psima u parku? 

"Verovatnoća da do infekcije vašeg psa dođe tokom šetnje je statistički beznačajna, ali je neophodno sprovoditi higijenske mere koje će tu mogućnost dodatno smanjiti ili potpuno isključiti. Naučnici širom sveta su se složili u jednom - najsigurniji način sprečavanja infekcije kućnih ljubimaca je vakcinacija ukućana."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve