Vesti
27.10.2021. 22:05
R.E.

Lekari upozoravaju

Alarmantno u Srbiji: Sve više tinejdžera i beba u bolnicama

bolnica
Izvor: Shutterstock

U Dečijoj klinici KBC ''Dragiša Mišović'' na lečenju je 32 dece obolele od kovida-19, izjavila je rukovodilac te klinike Olivera Ostojić i navela da je među hospitalizovanima najviše beba i tinejdžera.

Ostojić je kazala da se poslednjih nedelja ne smanjuje broj zaražene dece na lečenju u toj ustanovi i da su među obolelima i jednomesečne i dvomesečne beba.

''Druga kategorija po brojnosti su tinejdžeri od 12 do 18 godina starosti. Oni imaju ozbiljnije jednostane i obostrane upale pluća koje su slične upalama kod odraslih i tako se tretiraju'', rekla je Ostojić za TV Prva.

Navela je da je sve više pacijenata kojima je potrebna kiseonička terapiji što, kako kaže, u prethodnim talasima epidemije nije bio čest slučaj.

U Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu od 10 kovid pozitivne dece, četvoro je priključeno na respiratore, a najmlađa je beba od šest meseci.

Profesor Vladislav Vukomanović rekao je za RTS da je sada dvostruko više pregleda dece sa simptomima kovida nego u prošlom talasu.

"Bolest počinje tako što zahvati pluća. Međutim posle stradaju i drugi organski sistemi. Borimo se kako sa osnovnom bolešću tako i sa komplikacijama", naveo je Vukomanović.

Vukomanović je rekao da je možda potrebno da se ograniči kontakt dece u školskim uslovima i naglasio da epidemiolozi i Krizni štab treba da donesu odluku da li neke kategorije treba da pređu na onlajn nastavu.

"Što bi u periodu od dve do četiri nedelje pokazalo da li se smanjuje broj zaražene dece", dodao je.

On je rekao da je pre tri, četiri nedelje bilo vakcinisano 10.000 dece u Srbiji, a mesec i po dana pre toga oko 5.000, što ukazuje na to da ima nekog pomaka.

Vukomanović je naveo i da Fajzer uveliko radi na ispitivanju vakcine za primenu nad decom od 5 do 11 godina. Kako kaže, još nisu stigla odobrenja, ali veruje da će se to desiti u narednim mesecima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tinejdžerka koja je bila na respiratoru: "Vakcinišite se!"
bolnica

Shvatite ozbiljno

05.09.2021. 17:05

Tinejdžerka koja je bila na respiratoru: "Vakcinišite se!"

"Moja poruka svima je - ako ste kvalifikovani da dobijete vakcinu, molim vas, uradite to. Planiram da se vakcinišem onog trenutka kada mi doktori to odobre", rekla je Paulina Velaskez (15) iz američke države Floride koja je provela 11 dana na respiratoru zbog kovida.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve