Život
14.10.2021. 01:24
Dragana Todorović

Edukativna tribina

Šta su sve srednjoškolci iz Srbije pitali članove Kriznog štaba (VIDEO)

Tribina, 13. 10. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ

U Domu učenika "Milutin Milanković“ u Beogradu, održana je tribina na kojoj su srednjoškolci iz raznih delova Srbije, imali priliku da razgovaraju sa epidemiologom Predragom Konom, imunolog Srđom Jankovićem i gradonačelnikom Beograda Zoranon Radojičićem.

Tribina je trajala duže od dva sata, a zainteresovanost učenika je bila velika - imali su mnogo pitanja za članove Kriznog štaba, ali su i oni postavili nekoliko pitanja srednjoškolcima...

"Koliko vas se vakcinisalo“, pitao ih je gradonačelnik, a u publici niko nije podigao ruku.

"Bez vakcinacije nema izlaza iz ove situacije“, rekao im je doktor Kon je, a potom je srednjoškolcima objasnio važnost ne samo vakcine protiv korone, već vakcinacije uopšte.

Tribina, 13. 10. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ

"Edukacija je najvažnija kada govorimo o imunizaciji koja je istorijska tekovina čovečanstva. Istraživanje koje je rađeno krajem 20. veka o tome šta je to u medicini što je spasilo najviše ljudskih života, pokazalo je da je to upravo vakcinacija. Zato je veoma zanimljivo da se u 21. veku uopšte raspravlja o tome, jer se činilo da je to završena priča. Vakcine su spasile daleko više života nego antibiotici, ili bilo šta drugo“, rekao je dr Kon i dodao da je to važno znati zato što "kada se nipodaštava ova najznačajnija mera, onda se nipodaštavaju vekovi učenja i rada stručnjaka“.

"Mi sada jednostavno kažemo da nema više variole, a to je iskorenjeno zahvaljujući vakcinaciji“, rekao je Kon i naglasio da su bile potrebne mnogobrojne žrtve dok ta bolest nije potisnuta, ali da se i danas neki lekari, na primer u Pakistanu, i dalje bore: "Tamo ekipe koje idu da rade imunizaciju doživljavaju fizičke napade i nisu retke žrtve među njima“.

Kon je govorio i o tome da u Srbiji nemamo ni jedan jedini slučaj hospitalizovanih zbog vakcinacije, ali da to ipak mnogima i dalje nije dovoljan razlog da se vakcinišu.

"Istovremeno imamo zvanične podatke o tome da je oko osam i po hiljada umrlih od virusa korona i više od milion zaraženih. To je paradoksalna situacija – u rukama imamo oružje koje potpuno štiti od bolesti, ali to oružje ne koristimo u dovoljnoj meri. I ne treba nikoga da pitate, niti da gledate šta se dešava u drugim državama, dovoljno je samo da pogledate oko sebe i da li poznajete nekoga ko je vakcinisan, a nešto strašno mu se desilo?“.
 

"Ako bi ova flaša simbolizovala opasnost i štetu za zdravlje koje dolazi od kovida 19, i ako bismo hteli proporcionalno da prikažemo koliki su rizici i štete od vakcine koja štiti od te bolesti, to ne bi bila ni jedna cela kap. Pipetom bismo to mogli da odredimo. Zašto nam, onda, ta kap upada u oko, a flaša nam je negde iza leđa?“, pitao je imunolog Srđa Janković.

"Kada popijete bilo koji lek, kada popijete aspirin, vi ste ga dobili jer je on prošao kroz neke eksperimente, kliničke studije koje su pokazale da je to što pijete korisno za lečenje. I zato se ja stalno pitam – kako oni koji ne žele da se vakcinišu u jednom delu veruju medicini, a u drugom ne?“, rekao je gradonačelnik Beograda.

Tribina, 13. 10. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ

"Da li ste se vi vakcinisali i kojim vakcinama? Da li je imunitet veći od vakcine ili nakon preležane bolesti?“, pitali su srednjoškolci.  

"Svi smo se vakcinisali, uglavnom Fajzerom jer je ta vakcina bila među prvim koja je bila dostupna, a imunitet je najbolji kada se osoba koja je preležala koronu nakon toga i vakciniše“, rekao je Srđa Janković, koji je mladim slušaocima objasnio i koje sve vakcine postoje i na koji način nas štite.

"Zašto mi u školu idemo kombinovano ili onlajn, a kafići i restorani rade?“, takođe je bilo jedno od pitanja na koje je odgovorio dr Kon.

"Krizni štab je još u julu tražio da se razgovara o nastavi i novoj školskoj godini, već tada smo tražili kovid propusnice. Na moju inicijativu i inicijativu medicinskog dela Kriznog štaba, formiran je tim koji je ustanovio tri oblika nastave koji se sada sprovode – neposredno, kombinovano i onlajn. Takođe, na svakom sastanku Kriznog štaba mi i dalje pitamo zašto se mere ne poštuju do kraja, zašto nema kažnjavanja i neprekidno dobijamo odgovore da ima kažnjavanja i da se mere sprovode.

Na pitanje - zašto se vakcinišu deca i "zašto mi da se vakcinišemo kada to neće da urade ni lekari“, takođe je odgovorio dr Kon koji je rekao da se lekari ne opiru u tolikoj meri imunizaciji kao što se misli, a da je važno vakcinisati se u mladim godinama zato što je tada imunološki odgovor najjači. "Imamo istraživanja koja i u ovom slučaju, sa koronom, pokazuju da je imunitet dvostruko veći kod dece koja su imunizovana i uzrasta su od 12 do 15 godina.“

"Istorija je odavno pokazala da je vakcinacija jedini način uspešne borbe protiv virusa i istorija će to i sada pokazati“, zaključio je dr Kon.

"Nadam se da ćete nakon ovog našeg razgovora imati neka nova razmišljanja i da ćemo svi zajedno doći do atmosfere i svesti koja nam je potrebna kako bismo se, ne samo sada već i u narednom periodu, uspešno borili protiv virusa“, dodao je Zoran Radojičić.

"Ovo nije ubeđivanje, jer u vašim godinama ni mene niko ni u šta nije mogao da ubedi“, rekao je Srđa Janković i dodao da do promene mišljenja može da se dođe samo edukacijom i pravim informacijama.

Tribina organizovana u Domu učenika "Milutin Milanković“ u Beogradu je pionirski potez. Kako je, uopšte, došlo do toga?

"Mi smo vaspitno-obrazovna ustanova koja obezbeđuje smeštaj, ishranu, uslove za učenje... srednjoškolaca, a u uslovima pandemije suočili smo se sa različitim izazovima. Moram da kažem da sam veoma zadovoljan kako je naš Dom odgovorio tim izazovima, a večerašnja edukativna tribina je deo tog odgovora. S obzirom na to da su kod nas smešteni mladi od 15 do 18 godina, dakle oni koji su najosetljiviji kada je u pitanju imunizacija, želeli smo da im pružimo šansu da od eminentnih stručnjaka čuju odgovore na sve svoje nedoumice i da imaju otvorenu komunikaciju", rekao je za "Ekspres" direktor Doma Nenad Milenović. 
 

On je dodao da je zainteresovanost bila velika, ali je zbog epidemioloških mera broj prisutnih morao da bude ograničen.

To interesovanje, rekao je direktor, svedoči da su mladi zainteresovani za imunizaciju i da im je potrebno pružiti priliku da postave sva pitanja onima koji znaju odgovore. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Korona i naše mentalno zdravlje
depresija, razmišljanje

Istraživanje

09.10.2021. 21:05

Korona i naše mentalno zdravlje

Slučajevi anksioznosti i depresije širom sveta dramatično su porasli 2020. godine, otkrili su istraživaci, sa procenjenih 76 miliona dodatnih slučajeva anksioznosti i 53 miliona dodatnih slučajeva velikog depresivnog poremećaja nego što bi se očekivalo da se kovid-19 nije pojavio.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve