Vesti
19.12.2022. 14:58
Beta

Beograd

Šapić: Sledeće godine besplatni udžbenici za sve đake i vrtići

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je u Skupštini grada da će sledeće godine iz gradskog budžeta biti obezbeđen novac za besplatne udžbenike za beogradske osnovce i srednjoškolce.

Naveo je da će za to biti izdvojeno više od 20 miliona evra, a za 180 hiljada učenika, koliko ih ima u Beogradu.

On je rekao da će sledeće godine biti obezbeđen i besplatan vrtić za svu decu za koji je iz budžeta predviđeno oko 25-30 miliona evra kao i dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju.

"Nije mala cifra kada se sve sabere, ali ja mislim da vredi i da je to pravi način kako da se iskoristi novac koji, na kraju, pripada našim građanima", rekao je Šapić.

Šapić je najavio da će sledeće godine biti pokrenuta i Beogradska kartica koju će moći da imaju svi stanovnici Beograda, koja će biti personalizovana, imati jedinstveni QR kod i uz pomoć koje će građani imati popuste u određenim radnjama za kupovinu i mnogobrojne olakšice.

Rekao je da je svim opštinama na teritoriji Beograda, vraćen budžet koji su imale pre korona virusa i, prema rečima Šapića, on će biti "veći nego ikad".

"Uz prošli rebalans vratili smo sve dugove opštinama koji su ih kočili i opterećivali po više desetina godina", rekao je Šapić i dodao da će opštinama vratiti i kapitalne projekte u vrednosti od milijardu i po dinara.

Gradonačelnik je najavio da će više od 100 ulica sledeće godine biti rekonstruisano i da će se nastaviti ulaganja u infrastukturu.

Biće uvećan i budžet za kulturu i sport, ali će biti i veća ulaganja u sportske objekte.

"Sve usluge socijalne zaštite će postati besplatne, dnevni boravci dece sa smetnjom u razvoju će sada biti besplatni, personalni asistent takođe, a gerontodomaćice će se takođe plaćati iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu", rekao je gradonačelnik Beograda.

Ono što će prvo biti realizovano jeste postavljanje 101 objekta za službe javnog reda, odnosno komunalne policajce, u kojima će boraviti "Beogrdski lični Beli".

Gradonačelnik je istakao da je u Skupšitini grada za 26. decembra zakazana sednica na kojoj će biti rasprava o budžetu i na kojoj će biti detaljno razmatrani predlozi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve